O Έλληνας σχεδιαστής που αγαπούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες

O Έλληνας σχεδιαστής που αγαπούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Ο Σωτήρης Κωβός είναι ο σχεδιαστής πίσω από το διάσημο Toyota Yaris και όχι μόνο. 

Μπορεί στην Ελλάδα η αυτοκινητοβιομηχανία να μην άνθισε ποτέ ως κλάδος και να βασίστηκε κυρίως σε εισαγωγές οχημάτων μέσω αντιπροσωπειών, υπάρχουν όμως Έλληνες που στελεχώνουν στο εξωτερικό μερικές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου.

Πολλοί δε από αυτούς ευθύνονται για το ντελίριο που προκαλούν τα τετράτροχα οχήματα στην άσφαλτο, καθώς είναι οι άνθρωποι που χάρη στη φαντασία τους σχεδιάζουν μοντέλα που δεν περνούν απαρατήρητα. Προφανώς λίγοι γνωρίζουν πως ο πρώην Διευθυντής Σχεδιασμού της Toyota και ο νυν Διευθυντής Εξωτερικού Σχεδιασμού για την Audi, όχι μόνο είναι το ίδιο πρόσωπο, άλλα είναι και ελληνικής καταγωγής. Ο Σωτήρης Κωβός είναι μάλιστα ο άνθρωπος που σχεδίασε το αυτοκίνητο το οποίο ψηφίστηκε ως το καλύτερο της χρονιάς το 2000, το Yaris της Toyota.

Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο, αποφοίτησε από το London Royal College of Art και έγινε ευρέως γνωστός μετά την συνεργασία του με την Toyota για το σχεδιασμό του Toyota Yaris το 1999. Έκτοτε έχει αναλάβει τον σχεδιασμό πολλών άλλων μοντέλων της αγοράς αυτοκινήτων ,περιλαμβανομένου του Lexus SC430 coupe cabrio και μια σειράς άλλων Project αυτοκινήτων. Το 2006, ξεκίνησε η συνεργασία του με τη Nipponia για το σχεδιασμό της νέας σειράς scooter.

Δημιούργησε τη δική του εταιρεία σχεδιασμού και καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας, έχει συνάψει συνεργασίες με ηχηρά ονόματα του χώρου όπως η Toyota, η Audi, η Lexus, η Mazda και η Peugeuot. Αποτελεί κλασσικό παράδειγμα ανθρώπου που δεν ακολούθησε τις αρχικές του σπουδές, αλλά αφιερώθηκε σε αυτό που αγαπά περισσότερο, εν προκειμένω στο αυτοκίνητο. Αν και το παιδικό του όνειρο ήταν να γίνει ναυτικός στα πετρελαιοφόρα εντούτοις το μέλλον του επεφύλασσε κάτι διαφορετικό. Το πρωί παρακολουθούσε τις παραδόσεις στη Σχολή και το βράδυ στο σπίτι σχεδίαζε ασταμάτητα μοντέλα. To πρώτο από αυτά το σκιτσάρισε το 1981 επιστρέφοντας από το Ράλι Ακρόπολις.

Η έμπνευση για τον σχεδιασμό του Yaris, , που γεννήθηκε στο EPOC, το κέντρο σχεδιασμού της Toyota στις Βρυξέλλες και καθιέρωσε τον κ. Κωβό στην αγορά, ήρθε ως απάντηση στο ερώτημα του τι πρέπει να κάνει ένας σχεδιαστής, ώστε να φτιάξει ένα αντικείμενο που θα γίνεται αποδεκτό από τους άλλους και θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του τη συμμετρία και όχι την υπερβολή. Για τον ίδιο το Yaris μοιάζει αισθητικά με έναν αθλητή του στίβου που είναι έτοιμος να εκκινήσει, σαν τον σπρίντερ στην εκκίνηση. Για τους υπόλοιπους είναι ένα αυτοκίνητο με ιδιαίτερη αισθητική. Η διάκριση ήταν τέτοια που σύντομα το όνομα του κ. Κωβού ανέβηκε πολύ ψηλά στις λίστες των καλύτερων σχεδιαστών του κόσμου. Τα κέρδη για την αυτοκινητοβιομηχανία ήταν μεγάλα αφού μόνο στην Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια παρήχθησαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια Yaris I και II.

Αν και η τεχνολογία προχωρά ο κ. Κωβός μένει πιστός στις παλιές αγάπες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία Έχει στην κατοχή του ένα Toyota Celica GT του ‘76, ένα Opel Ascona 400, ένα Opel Manta 400 εργαστασιακό με τα μεγάλα φτερά αλλά και το παλιό Opel Kadett του πατέρα του.

Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως, δυστυχώς, στην Ελλάδα το περιβάλλον είναι αποτρεπτικό για τη δημιουργία αυτοκινητοβιομηχανίας και αυτό γιατί εκλείπει η υποδομή και η κουλτούρα του αυτοκινήτου.

Διαβάστε περισσότερα: 

Πρώτη σε πωλήσεις αυτοκινήτων η Toyota το 2013

Τα αυτοκίνητα της Formula 1 που έγραψαν ιστορία

Έξι αυτοκίνητα που «βλέπουν» στο μέλλον

Τα 15 μικρότερα μικρά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς