Ο Έλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα και την πληθυσμιακή της «κατάρρευση»

Ο Έλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα και την πληθυσμιακή της «κατάρρευση»
epaselect epa10955397 US tech entrepreneur Elon Musk, owner of Tesla, SpaceX and X, gestures as he attends a conversation event with British Prime Minister Rishi Sunak (unseen) in central London, Britain, 02 November 2023. The conversation will be streamed on X (formerly Twitter) and follows the two-day AI Safety Summit that was held at Bletchley Park. EPA/TOLGA AKMEN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η Ελλάδα είναι μία από τις δεκάδες χώρες που βιώνουν πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων».

Μήνυμα ανησυχίας για την κατάρρευση του πληθυσμού της Ελλάδας έστειλε ο Έλον Μασκ, σχολιάζοντας αμερικανικό δημοσίευμα στο X (πρώην Twitter).

Ο μεγιστάνας παρέθεσε ανάρτηση του δημοσιεύματος σχολιάζοντας πως «η Ελλάδα είναι μία από τις δεκάδες χώρες που βιώνουν πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καρδιακή ανεπάρκεια, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι θρόμβοι στο αίμα και ο καρκίνος σε κατά τα άλλα υγιείς νέους ανθρώπους έχουν προκαλέσει την εκτόξευση των ποσοστών θνησιμότητας στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την προοπτική της πληθυσμιακής κατάρρευσης «ωρολογιακή βόμβα και εθνική απειλή».

Η πληθυσμιακή κατάρρευση, γνωστή και ως ερήμωση, αναφέρεται στο φαινόμενο της ξαφνικής και μη αναστρέψιμης μείωσης του αριθμού των ζωντανών ανθρώπων σε μια κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτό είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ συνολικά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στην ταχεία μείωση του πληθυσμού στη χώρα του. «Αποτελεί προτεραιότητά μας, ό,τι κι αν χρειαστεί».

Ο ρυθμός γεννήσεων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 30% από το 2011 έως το 2021 σε κάτω από 84.000 ετησίως, διολισθαίνοντας κάτω από τον ρυθμό θανάτων, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Το Al-Jazeera ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι αυτό αντιπροσωπεύει απώλεια σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως σε κρατικά έσοδα μακροπρόθεσμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε Έλληνας πλήρωνε κατά μέσο όρο 5.758 ευρώ σε φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί κατά πάνω από ένα εκατομμύριο μέχρι το 2050.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: