Ο Έλον Μασκ αποκαλεί την καραντίνα για τον COVID-19 «φασιστική», αποσπώντας την προσοχή από ακόμα μια νίκη της Tesla

Ο Έλον Μασκ αποκαλεί την καραντίνα για τον COVID-19 «φασιστική», αποσπώντας την προσοχή από ακόμα μια νίκη της Tesla
epa07485351 Tesla CEO Elon Musk (C) arrives for a hearing in a lawsuit brought against him by the United States Security and Exchange Commission (SEC) at US Federal Court in New York, New York, USA, 04 April 2019. The SEC is looking to hold Musk in contempt of court for actions related to Musk's social media usage that were allegedly outside a settlement agreement made last year. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για άλλη μια φορά ο επικεφαλής της Tesla βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας για λάθος λόγους.

του David Z. Morris

«Το να λέμε ότι οι άνθρωποι  δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους και ότι θα συλληφθούν αν το κάνουν – αυτό είναι φασιστικό», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, την Τετάρτη, επιτιθέμενος κατά των εντολών για παραμονή σε καραντίνα με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού. «Δώστε στον κόσμο την ελευθερία του».

Τα σχόλια του Μασκ, που έγιναν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης με επενδυτές, ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από τα ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα που μόλις ανακοίνωσε η εταιρεία. Φάνηκε επίσης να συγχέει τα κέρδη με τις προσωπικές αρχές.

Ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι το συνεχιζόμενο κλείσιμο του εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Φρέμοντ της Καλιφόρνια λόγω της πανδημίας θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την εταιρεία του. Αλλά η Tesla έχει πολλά μετρητά που της επιτρέπουν να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ύφεση.

Το ξέσπασμα του Μασκ έγινε κατά τη διάρκεια μιας πανηγυρικής τηλεφωνικής κλήσης με επενδυτές με αντικείμενο τα κέρδη της εταιρείας. Για το μεγαλύτερο διάστημα του Μαρτίου, φαινόταν απολύτως πιθανό ότι η πανδημία του κορονοϊού θα αποτελούσε υπαρξιακή απειλή για την πολύπαθη Tesla. Ενώ η εταιρεία δεν έχει ακόμα ξεπεράσει τον κίνδυνο, ο Μασκ έχει τουλάχιστον κρατήσει σε απόσταση τους καταστροφολόγους ανακοινώνοντας καθαρά κέρδη 16 εκατομμυρίων δολαρίων ή 9 σεντ ανά μετοχή.

Σε προσαρμοσμένους όρους, οι οποίοι αποκλείουν κάποια εφάπαξ έξοδα, η Tesla ανακοίνωσε κέρδη 227 εκατομμυρίων δολαρίων ή 1,24 σεντς ανά μετοχή.

Οι αναλυτές της Wall Street δύσκολα θα μπορούσαν να κάνουν πιο λάθος προβλέψεις. Πριν από την ανακοίνωση των κερδών, οι αναλυτές είχαν προβλέψει ζημίες 1,24 δολαρίων ανά μετοχή σε τυπικούς όρους, και ζημίες 32 σεντ ανά μετοχή σε προσαρμοσμένους όρους. Αυτό σηματοδοτεί το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο που η Tesla ξεπερνά τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Tesla αυξήθηκαν μαζικά από το περασμένο έτος, από 3,72 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε 5,13 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2020. Τα έσοδα από πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν διαδοχικά από 6,37 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Αλλά η περίοδος από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο είναι παραδοσιακά μια κακή περίοδος για τις πωλήσεις αυτοκινήτων συνολικά και αυτή η μείωση δεν επαλήθευσε την πιο τρομερή προειδοποίηση των σκεπτικιστών, οι οποίοι είχαν προβλέψει μια μαζική πτώση των πωλήσεων του πρώτου τριμήνου, εν μέρει χάρη στη λήξη των φορολογικών πιστώσεων.

Παρά τη μείωση του όγκου πωλήσεων, η κερδοφορία της Tesla σημείωσε πάλι άνοδο, με τα μικτά περιθώρια κέρδους από πωλήσεις αυτοκινήτων να αυξάνονται από 22,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε 25,5% το πρώτο τρίμηνο του 2020. Αυτό υποδηλώνει ευρεία αύξηση της αποδοτικότητας, όπως π.χ. μειωμένο κόστος εργασίας.

Πηγή: fortune.com