Ο ‘Ελον Μασκ έχει ήδη φτιάξει την άμυνα κατά του… Εξολοθρευτή

Ο ‘Ελον Μασκ έχει ήδη φτιάξει την άμυνα κατά του… Εξολοθρευτή
epa05126165 CEO of SpaceX and Tesla Motors Inc., Elon Musk speaks during the StartmeupHK Festival in Hong Kong, China, 26 January 2016. The StartmeupHK Festival runs through 29 January. EPA/JEROME FAVRE

Εξέγερση των ρομπότ; Αποκλείεται, όσο υπάρχει ο Έλον Μασκ.

 

Ο γνωστός επιχειρηματίας τουΐταρε την Κυριακή ότι η φιλοδοξία του για το Neuralink – το πρότζεκτ διασύνδεσης ανθρώπινων εγκεφάλων και ηλεκτρονικών υπολογιστών – είναι «να αποτραπεί η μετεξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης σε κάτι άλλο».

Και όταν λέει «κάτι άλλο», ο Μασκ εννοεί κάτι σαν το Skynet, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στις ταινίες Terminator που ήθελε να εξαφανίσει την ανθρωπότητα.

Ο 45χρονος διευθύνων σύμβουλος της SpaceX έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να έχουν πολύ άσχημες συνέπειες, όπως π.χ. το να στραφεί η τεχνολογία εναντίον των δημιουργών της.

«Έχουν γίνει ταινίες με αυτό το θέμα, όπως το Terminator», είπε ο Μασκ στο CNBC το 2014. «Μπορούμε να φανταστούμε κάποια τρομακτικά σενάρια. Και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό και όχι αρνητικό».

Αυτή η ανησυχία τον οδήγησε να επενδύσει στη DeepMind, μια βρετανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, προτού η Google εξαγοράσει την εταιρεία. Αλλά είχε εξαρχής σημειώσει ότι η επένδυσή του στην εταιρεία δεν είχε κίνητρο το κέρδος.

«Θέλω απλώς να παρακολουθώ τις εξελίξεις στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης» δήλωσε ο Μασκ στο CNBC.