Ο ενσυνείδητος καπιταλισμός δεν έχει πεθάνει

Ο ενσυνείδητος καπιταλισμός δεν έχει πεθάνει
Global Finance

Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να δούμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο;

των Alexander McCobin και Ron Shaich

Μήπως μια αλλαγή στρατηγικής σημαίνει και αποτυχία; Φυσικά και όχι. Συνήθως, σημαίνει ότι η εξίσωση της επιτυχίας έχει μετατοπιστεί· ότι το ανταγωνιστικό τοπίο έχει εξελιχθεί· ότι απαιτούνται νέες δεξιότητες και ένας νέος προσανατολισμός.

Οι καλοί επιχειρηματικοί ηγέτες αξιολογούν συνεχώς τι συμβαίνει γύρω τους και προσαρμόζονται ανάλογα. Το ίδιο ισχύει και για τους ενσυνείδητους καπιταλιστές. Ο στόχος της ανύψωσης της ανθρωπότητας μέσω των επιχειρήσεων είναι πανταχού παρών, αλλά τα μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου, καθώς η καπιταλιστική αγορά εξελίσσεται.

Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο όσοι επικαλούνται την πτώση των κερδών της Whole Foods ή τη στασιμότητα της τιμής της μετοχής των Starbucks σαν απόδειξη ότι ο ενσυνείδητος καπιταλισμός δεν μπορεί να αντέξει έναντι των δυνάμεων της αγοράς έχουν απλώς άδικο.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η επιτυχία της Whole Foods προσδιόρισε εκ νέου τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, ενώ παράλληλα ενέτεινε την ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος και τροφίμων.

Και τα Starbucks, σε μια παράδοση που ξεκίνησε ο πρώην CEO, Howard Schultz, παραμένουν ηγετική δύναμη στην κατηγορία του καφέ παρόλο που έχουν υιοθετήσει ξεκάθαρες θέσεις για μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων, από τον έλεγχο των όπλων έως τις φυλετικές σχέσεις.

Η προθυμία των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις ευρύτερες ανάγκες των πελατών τους και της κοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλουμε, ως ανθρώπινα όντα, να φτάσουμε σε έναν καλύτερο κόσμο για όλους μας.

Τι ακριβώς είναι ο ενσυνείδητος καπιταλισμός; Είναι ένας τρόπος σκέψης γύρω από τον καπιταλισμό και τις επιχειρήσεις που λαμβάνει υπόψη του το πού βρισκόμαστε στο ταξίδι της ανθρωπότητας. Μελετάει την κατάσταση του κόσμου σήμερα και αναγνωρίζει το εγγενές δυναμικό των επιχειρήσεων – με την ικανότητά τους να αξιοποιούν τους πνευματικούς, οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους – για να έχουν έναν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο.

Οι ενσυνείδητοι καπιταλιστές διοικούν τις επιχειρήσεις τους με έναν υψηλότερο σκοπό κατά νου. Και αναγνωρίζουν ότι, αναζητώντας επωφελείς λύσεις για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη – τους πελάτες, τους εργαζομένους, τους προμηθευτές και τις κοινότητες όπου δραστηριοποιούνται – είναι επίσης πιο πιθανό να ωφεληθούν και οι μέτοχοί τους.

Πολλές εταιρείες εξελίσσουν την προσέγγισή τους, καθώς ανακαλύπτουν τρόπους για να κάνουν τα πράγματα καλύτερα. Ύστερα από ένα συμβάν σε κατάστημα στη Φιλαδέλφεια όπου συνελήφθησαν δύο έγχρωμοι άνδρες, τα Starbucks υποχρέωσαν το σύνολο του προσωπικού τους να περάσει από εκπαίδευση κατά της φυλετικής μεροληψίας και προκατάληψης. Ήταν η εκπαίδευση τέλεια; Όχι. Σήμανε το τέλος των φυλετικών προβλημάτων στην κοινωνία; Όχι. Ήταν όμως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πηγή: fortune.com