O επανυπολογισμός φέρνει μειώσεις σε όλες τις συντάξεις

O επανυπολογισμός φέρνει μειώσεις σε όλες τις συντάξεις

Ποιοι κινδυνεύουν από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Όλοι οι συνταξιούχοι, παλαιοί και νέοι, κινδυνεύουν από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και ετοιμάζεται να νομοθετήσει τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου.

Οι νέοι συντελεστές σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, βάσει των οποίων θα προκύπτουν στο εξής οι συντάξεις, αναμένεται να είναι σημαντικά μικρότεροι από εκείνους που είχαν θεσπιστεί με το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη το 2010 και επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και μετά.

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη παρέμβαση υπολογίζεται ότι μπορεί να επιφέρει μειώσεις σε όλες τις συντάξεις, που μπορεί να κυμανθούν στα επίπεδα του 20%, μεσοσταθμικά. Αυτό σημαίνει ότι οι συντελεστές που απέφεραν συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης από 80% έως και 120% του μισθού του δικαιούχου, αναμένεται να υποχωρήσουν στα επίπεδα 70%. Oι χαμηλόμισθοι εκτιμάται ότι μπορεί να καρπωθούν ποσοστά αναπλήρωσης 80%, στην καλύτερη περίπτωση.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα καταφέρει να καλύψει εκτός από τη μνημονιακή δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης το 2016, κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισεκ ευρώ και τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας και προκαλούν επιπλέον επιβάρυνση στα Ασφαλιστικά Ταμεία, άνω των 2,2 δισεκ ευρώ.

Βέβαια οι θεσμοί πιέζουν ώστε τα ποσοστά αναπλήρωσης να υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο, στα επίπεδα του 55%, μετατροπή που, αν συμβεί, θα προκαλέσει περικοπές στις κύριες συντάξεις ακόμα μεγαλύτερες.

Πηγή: news247.gr