Ο επενδυτικός βραχίονας της ΙΚΕΑ επενδύει 30 εκατ. στο Ocean 14 Capital

Ο επενδυτικός βραχίονας της ΙΚΕΑ επενδύει 30 εκατ. στο Ocean 14 Capital
Photo:

Το Ocean 14 Capital, που εστιάζει αποκλειστικά στη «γαλάζια οικονομία», έλαβε επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ από την Ingka Investments, τον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου Ingka γνωστού μέσω του ΙΚΕΑ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ingka Investments επενδύει στη «γαλάζια οικονομία».

Ο επικεφαλής επενδύσεων χρηματοοικονομικής αγοράς στην Ingka Investments, Samuel Rundle, δήλωσε: «Ο όμιλος Ingka καθοδηγείται από το όραμα της Ikea να δημιουργήσει μια καλύτερη καθημερινότητα για τους πολλούς. Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποστηρίζουμε την επιτάχυνση βιώσιμων λύσεων για τη βελτίωση των ωκεανών μας.»

Σχολιάζοντας την υποστήριξη του επενδυτικού βραχίονα της Ikea, ο Chris Gorell Barnes, συνιδρυτής της Ocean 14 Capital, δήλωσε: «Είναι μια πραγματική απόδειξη της ποιότητας του κεφαλαίου μας ότι η Ingka Investments έλαβε μέρος.» Και προσέθεσε «αν δεν υπάρχει ωκεανός, δεν υπάρχουμε εμείς – μας συνδέει όλους. Παρέχει επισιτιστική ασφάλεια και διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην επίτευξη της ατζέντας του ΟΗΕ για τη βιωσιμότητα».

Το ταμείο Ocean 14 Capital, που έχει επενδύσει ήδη σε τέσσερις εταιρείες, σκοπεύει μέσα στην επόμενη τριετία να επενδύσει σε 20-25 επιχειρηματίες και επιχειρήσεις που να έχουν καινοτόμες ιδέες σχετικά με την υδατοκαλλιέργεια και τις εναλλακτικές πρωτεΐνες, τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά απόβλητα, την προστασία των οικοσυστημάτων και της θαλάσσιας χλωρίδας και τον τερματισμό της υπεραλίευσης.

Οι ωκεανοί, που καλύπτουν το 71% του πλανήτη, αποτελούν ένα κρίσιμο σύστημα υποστήριξης της ζωής για τη ζωή στη γη, παρέχοντας τουλάχιστον το 50% του οξυγόνο, σταθερότητα του κλίματος, τροφή για 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και βιοποριστικά μέσα για εκατοντάδες εκατομμύρια. Αλλά αντιμετωπίζουν απειλές πρωτοφανούς κλίμακας, με επιπτώσεις στα είδη, τα οικοσυστήματα, την ανθρώπινη υγεία και την ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η αξία της Blue Economy εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, και θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας απασχολούν σήμερα σχεδόν 4,45 εκατομμύρια άτομα και απέφεραν περίπου 667,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε κύκλο εργασιών και 183,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία.