Ο επικεφαλής της Airbnb προβλέπει την «ταξιδιωτική ανάκαμψη του αιώνα»

Ο επικεφαλής της Airbnb προβλέπει την «ταξιδιωτική ανάκαμψη του αιώνα»
Photo: pixabay.com
Ο αριθμός των κρατήσεων, ο οποίος ανέρχεται στα 64,4 εκατ., αυξήθηκε κατά 13% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ η μέση ημερήσια τιμή διαμονής ήταν στα 160  δολάρια αυξημένη κατά 35% από έτος σε έτος.

Την ανάκαμψη «του αιώνα» στον ταξιδιωτικό κλάδο προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb την Πέμπτη  καθώς η εταιρεία ενοικίασης και προσφοράς υπηρεσιών προσωρινής διαμονής ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του α’ τριμήνου υποδεικνύουν μια ισχυρή ανάκαμψη στην αγορά των ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, τα έσοδα του α’ τριμήνου της Airbnb, ύψους 887 εκατ. δολαρίων, αυξήθηκαν κατά 5% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς οι επισκέπτες πλήρωσαν υψηλότερες τιμές για μεγαλύτερα και περισσότερα εξοχικά ακίνητα.

Η Wall Street ανέμενε 721 εκατ. δολάρια σε έσοδα για το τρίμηνο.

Ο αριθμός των κρατήσεων, ο οποίος ανέρχεται στα 64,4 εκατ., αυξήθηκε κατά 13% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ η μέση ημερήσια τιμή διαμονής ήταν στα 160  δολάρια αυξημένη κατά 35% από έτος σε έτος.

Αναφερόμενος στις αναθεωρημένες οδηγίες από τους αξιωματούχους υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν να σταματήσουν να φορούν μάσκες στους περισσότερους εξωτερικούς χώρους, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκυ, δήλωσε στους επενδυτές: «Περιμένουμε ότι τα ταξίδια θα είναι πολύ διαφορετικά από πριν. Οι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι δεν χρειάζεται να είναι προσδεμένοι σε μια τοποθεσία για να ζήσουν και να εργαστούν».

Η ακαθάριστη τιμή κράτησης – το συνολικό ποσό όλων των διανυκτερεύσεων και των εμπειριών για τα οποία έγιναν κρατήσεις και πραγματοποιήθηκαν- ανήλθε σε 10,3 δισ. δολάρια, αύξηση 52% την ίδια περίοδο το 2020 όταν η πανδημία άρχισε να επηρεάζει τα ταξίδια και 3% υψηλότερα από το 2019. Σύμφωνα με το FactSet , οι αναλυτές περίμεναν 7,87 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η αύξηση οφείλεται στη στροφή προς ακριβότερες κρατήσεις: περισσότερα ταξίδια που περιελάμβαναν ολόκληρες οικογένειες, περισσότερες κρατήσεις ολόκληρων σπιτιών και περισσότερους μη αστικούς προορισμούς. Η προσφορά ενεργών καταχωρίσεων παρέμεινε σταθερή το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ανέφερε η εταιρεία, αν και υπήρξε αύξηση του αριθμού των φιλοξενουμένων που προσφέρουν μη αστικά ακίνητα.

Παρά την υπέρβαση των προσδοκιών για έσοδα, η Airbnb σημείωσε καθαρή απώλεια 1,8 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο, σημαντικά μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της Wall Street για απώλεια 680 εκατ. δολαρίων.

Η Airbnb δήλωσε ότι μια σειρά εφάπαξ δαπανών συνέβαλε στις απώλειες, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης βάσει αποθεμάτων, των δαπανών που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης που εξασφάλισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το τέλος της μίσθωσης γραφείου στο Σαν Φρανσίσκο.

Η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει ότι οι κρατήσεις στο β’ τρίμηνο θα είναι σημαντικά υψηλότερες από το 2020, δεδομένου του μεγάλου αντίκτυπου της πανδημίας σε εκείνη την περίοδο πέρυσι. Όπως είπε, αναμένεται να διατηρηθούν οι διογκωμένες τιμές.

«Με την αυξημένη διαθεσιμότητα των εμβολίων και τη χαλάρωση ορισμένων ταξιδιωτικών περιορισμών, υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία από τους επισκέπτες να αναζητήσουν και να κάνουν κράτηση για ταξίδια αργότερα μέσα στο έτος», δήλωσε η Airbnb.

Λιγότερο προβλέψιμες οι αγορές εκτός ΗΠΑ

Προειδοποίησε όμως ότι η επιχείρησή της ήταν λιγότερο προβλέψιμη εκτός των ΗΠΑ. Η ανάκαμψη στην Ευρώπη, ειδικότερα, εξαρτάται από τη «σοβαρότητα και τη διάρκεια» των ταξιδιωτικών περιορισμών.

«Παρατηρήσαμε μια απότομη αύξηση των κρατήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο αμέσως μετά την ανακοίνωση του βρετανικού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για έξοδο από το lockdown τον Φεβρουάριο», δήλωσε η εταιρεία, «καθώς και απότομη αύξηση των κρατήσεων στη Γαλλία μετά την ελάφρυνση των ταξιδιωτικών περιορισμών τον Μάιο».

Το τρίμηνο ήταν «απόδειξη για το προσαρμόσιμο μοντέλο και τη δύναμη της μάρκας της Airbnb», δήλωσε ο Σόχο Τσόι από τη συμβουλευτική εταιρεία Publicis Sapient.

«Η ισχύς των αποτελεσμάτων της Airbnb [πρώτο τρίμηνο] είναι ενδεικτική της ανάκαμψης των ταξιδιών και αποτελεί θετικό σημάδι για ολόκληρη την ταξιδιωτική βιομηχανία», είπε.