Ο επικεφαλής της Bundesbank προειδοποιεί για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων

Ο επικεφαλής της Bundesbank προειδοποιεί για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων
Incoming German Central Bank head Joachim Nagel poses after his officially appointment at the presidential Bellevue palace in Berlin on January 7, 2022. (Photo by Britta Pedersen / POOL / AFP) / ALTERNATIVE CROP Photo: AFP
«Είμαστε ακόμα πολύ μακριά» από το ουδέτερο επιτόκιο, υποστηρίζει ο Joachim Nagel ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος είναι η δραστική μείωση του πληθωρισμού. «Δεν βλέπω μια σκληρή ύφεση», υποστηρίζει.

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να αυξηθούν πολύ περισσότερο για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Bundesbank, Joachim Nagel.

«Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από τα επιτόκια που είναι σε επίπεδο που είναι κατάλληλο δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης του πληθωρισμού», δήλωσε. «Πρέπει να συμβούν περισσότερα, τα ποσοστά πρέπει να αυξηθούν -πόσο πρέπει να καθοριστεί», είπε. «Είμαστε ακόμα πολύ μακριά» από το ουδέτερο επιτόκιο, το επίπεδο στο οποίο η νομισματική πολιτική ούτε συστέλλεται, ούτε τονώνει.

Η ΕΚΤ νωρίτερα αυτό το μήνα σύσφιγξε την πολιτική κατά 75 μονάδες βάσης και οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι για ακόμα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίασή τους τον Οκτώβριο, εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δικαιολογούν ένα τέτοιο μεγάλο βήμα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συζήτηση.

Μιλώντας στην ανοιχτή ημερίδα της γερμανικής κεντρικής τράπεζας στη Φρανκφούρτη, ο Nagel – ένας από τους πιο επιθετικούς κεντρικούς τραπεζίτες της ΕΚΤ- αναγνώρισε ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί, αλλά είπε ότι δεν αναμένει σοβαρή οικονομική ύφεση.

«Δεν βλέπω μια σκληρή ύφεση», είπε. «Δεν φαίνεται ότι θα είναι πολύ τρομερό».

Ενώ επεσήμανε ότι η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή μπορεί να κορυφωθεί στο 10% τον Δεκέμβριο και προειδοποίησε ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει έναν «σκληρό χειμώνα» με τον κίνδυνο διψήφιων ρυθμών πληθωρισμού, ο Nagel έδειξε ότι είναι βέβαιος ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

«Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας τον δύσκολο χειμώνα και μετά να δούμε ξανά πτώση των ρυθμών πληθωρισμού», είπε.

Ο Nagel είπε επίσης ότι οι επόμενες ενέργειες της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από δεδομένα και τόνισε τη δέσμευση των μελών της να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

«Στο Διοικητικό Συμβούλιο, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εκεί που ανήκει», είπε. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα το πετύχουμε».