Επικεφαλής Crescent Petroleum: Θα χρειαστούμε 100 φορές περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια για να καλύψουμε τη ζήτηση

Επικεφαλής Crescent Petroleum: Θα χρειαστούμε 100 φορές περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια για να καλύψουμε τη ζήτηση
Photo: pixabay.com
Ο κόσμος πρέπει να δαπανήσει πολύ περισσότερα χρήματα για καθαρή ενέργεια.

Του Nicholas Gordon

Ο κόσμος πρέπει να δαπανήσει πολύ περισσότερα χρήματα για καθαρή ενέργεια. Οι επενδύσεις σε αυτήν πρέπει να ξεπεράσουν τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030 για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, λέει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, σε σύγκριση με μόλις 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Όμως ένα μεγάλο στέλεχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης μη εισηγμένης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, δεν φαίνεται να υποστηρίζει την ιδέα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα κάποια στιγμή σύντομα. Στην πραγματικότητα, δήλωσε στο Fortune, θα χρειαστούμε «100 φορές περισσότερες» ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και να αντισταθμίσουμε την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας.

«Για να αντικαταστήσουμε το σημερινό σύστημα, χρειαζόμαστε 100 φορές περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι τρεις φορές περισσότερες», δήλωσε ο Majid Jafar, διευθύνων σύμβουλος της Crescent Petroleum, τη Δευτέρα στο Fortune Global Forum στο Άμπου Ντάμπι. Η Crescent Petroleum είναι ο μεγαλύτερος μη εισημένος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή, με συμμετοχές στα ΗΑΕ, το Ιράκ και την Αίγυπτο.

Οι επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο δύσπιστες ως προς το κατά πόσο θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν το πετρέλαιο και τον άνθρακα στο εγγύς μέλλον. Το τριάντα τοις εκατό των παγκόσμιων επιχειρήσεων αναμένουν ότι θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα στη δεκαετία του 2050, παρά τις δεσμεύσεις για μηδενική κατανάλωση, αναφέρει έρευνα του We Mean Business Coalition που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος.

Ο Jafar τόνισε την τεράστια κλίμακα της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας – που χρησιμοποιείται όχι μόνο για την παραγωγή ενέργειας, αλλά και για την κινητικότητα και τα πετροχημικά. «Περισσότερη ενέργεια χρησιμοποιείται από το 1 δισεκατομμύριο στον ΟΟΣΑ, τις πλούσιες χώρες, από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο – τα άλλα 7 δισεκατομμύρια», είπε. Η αύξηση της ενεργειακής ζήτησης στον αναπτυσσόμενο κόσμο και όχι π.χ. στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ «είναι αυτή που τροφοδοτεί την καθαρή αύξηση».

«Πρέπει να προσθέτουμε μια νέα Σαουδική Αραβία κάθε δύο χρόνια μόνο και μόνο για να καλύψουμε την τρέχουσα ζήτηση», επεσήμανε. Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «δεν έχει καλύψει τη συνολική αύξηση της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης».

Εναλλακτικές λύσεις στα ορυκτά καύσιμα

Ο Francesco La Camera, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), συμφώνησε ότι δεν υπάρχει μία και μόνη λύση για την ενεργειακή μετάβαση. (Ο IRENA, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).

«Δεν μου αρέσουν αυτού του είδους οι ερωτήσεις», απάντησε ο La Camera όταν ρωτήθηκε ποια λύση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η καλύτερη, ζητώντας αντίθετα μια «ολιστική» προσέγγιση στην καθαρή ενέργεια. «Το ερώτημα δεν αφορά το αν πρέπει να το κάνουμε ή όχι», είπε, αλλά μάλλον «την ταχύτητα και την κλίμακα» αυτής της μετάβασης.

Ο Jafar απέρριψε μια ενεργειακή εναλλακτική λύση: το υδρογόνο. Παρά τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, «η αγορά δεν υπάρχει», είπε.

Αντιθέτως, υποστήριξε ο Jafar, η απλή μετάβαση σε ένα λιγότερο ανθρακούχο ορυκτό καύσιμο μπορεί να κάνει πολύ καλό στο μέτωπο των εκπομπών. Η αντικατάσταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ντίζελ στη Μέση Ανατολή με ενέργεια από το σχετικά καθαρότερο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αφαιρέσει «περισσότερους από 5 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, που είναι λίγο πολύ όλα τα Tesla του πλανήτη», υποστήριξε.

Μπορούν και οι εταιρείες πετρελαίου να είναι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πέρασαν χρόνια διακηρύσσοντας την πίστη τους στην πράσινη ενέργεια, δεσμευόμενες για στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλά ο τομέας ανακαλύπτει ξανά την όρεξή του για ορυκτά καύσιμα. Η BP εξόργισε τους πράσινους ακτιβιστές νωρίτερα φέτος, περιορίζοντας τις προγραμματισμένες μειώσεις των εκπομπών της αφότου ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ. Και στις ΗΠΑ, τόσο η Exxon Mobil όσο και η Chevron επενδύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσουν μεσαίες πετρελαϊκές εταιρείες και να επεκτείνουν τις συμμετοχές τους.

Τη Δευτέρα, ο Jafar ανέφερε ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν θα είναι καλοί υπερασπιστές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Πρόκειται για μια αρκετά διαφορετική επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι περισσότερο μια εταιρεία κοινής ωφέλειας, και είναι ένα οικονομικό παιχνίδι που έχει διαφορετικό είδος ισορροπίας μεταξύ κινδύνου και ανταμοιβής».

«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν να είναι οι πιο αποτελεσματικές σε αυτόν τον τομέα» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com