Ο Ερντογάν ρίχνει «λάδι στη φωτιά»

Ο Ερντογάν ρίχνει «λάδι στη φωτιά»

Χαρακτηρίζει τον 15χρονο Μπερκίν Ελβάν μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης και ταραχοποιό. 

Προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Χαρακτήρισε ταραχοποιό και μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης τον 15χρονο Μπερκίν Ελβάν,ο οποίος είχε τραυματισθεί από την αστυνομία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου και πέθανε την Τρίτη με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν νέες διαδηλώσεις κατά τις οποίες άλλα δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους. Ο 15χρονος είχε χτυπηθεί στο κεφάλι από το περίβλημα ενός δακρυγόνου και παρέμενε σε κώμα επί 269 ημέρες πριν καταλήξει την Τρίτη.

«Η οικογένειά του είπε ότι είχε βγει να αγοράσει ψωμί. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», υποστήριξε ο Ερντογάν κατά την διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στη Γκαζιαντέπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο Ελβάν είχε βγει για να ψάξει κάποιο ανοιχτό κατάστημα για να αγοράσει ψωμί, όταν τραυματίσθηκε.

Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι το θύμα, πετούσε «ατσάλινους βώλους» εναντίον των δυνάμεων της τάξης και πρόσθεσε ότι η αστυνομία δεν τον είχε θέσει στο στόχαστρο. «Η αστυνομία δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι ήταν 14 ετών, είχε το πρόσωπο καλυμμένο», τόνισε ακόμη ο Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επέμεινε ότι «ο νέος αυτός ήταν μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», την οποία όμως δεν κατονόμασε.

Νέες διαδηλώσεις στη Τουρκία
Δύο εκατομμύρια Τούρκοι διαδήλωσαν από την Τετάρτη σε όλη τη χώρα στη μνήμη του 15χρονου σε συνολικά 53 πόλεις. Σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 70 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 19 αστυνομικοί. Επίσης ένας 30χρονος αστυνομικός έχασε τη ζωή του όταν υπέστη καρδιακή προσβολή στην πόλη Τουντσελί, ενώ ένας 22χρονος πυροβολήθηκε θανάσιμα στην Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται ότι ο Ελβάν είναι το όγδοο θύμα της καταστολής στο κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίες συγκλόνισαν την Τουρκία επί τρεις εβδομάδες τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση Ερντογάν πλήττεται επίσης από τα μέσα Δεκεμβρίου από μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο δυσχεραίνει τη θέση της ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου και των προεδρικών εκλογών της 10ης Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμη: 

Ο Ερντογάν διατηρεί την αλαζονική του στάση

Τα διλήμματα του Ταγίπ