Ο Ερντογάν θέτει ευθέως θέμα για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Ο Ερντογάν θέτει ευθέως θέμα για τη Συνθήκη της Λωζάνης
Photo:

Η Συνθήκη ξανά στο "στόχαστρο" του Τούρκου προέδρου, που έκανε ευθέως λόγο για επαναδιαπραγμάτευση.

Στην επίθεση βγήκε και πάλι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την Συνθήκη της Λωζάνης, καθώς την Τρίτη έκανε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, αμφισβητώντας την εκ νέου και κάνοντας λόγο για επαναδιαπραγμάτευση.

Σε ομιλία του στην Αστυνομική Ακαδημία της χώρας, ο Ερντογάν επεσήμανε: “Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε» αναφέροντας παράλληλα ότι έχει “δικαίωμα λόγου” όσο και αν προσπαθούν να του το αφαιρέσουν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι “οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης”.

«Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο. Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα» είπε ο Ερντογάν.

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή θα επισκεφθεί τη Θράκη οπότε θα έχει ενδιαφέρον τι μηνύματα θα στείλει από εκεί στην Άγκυρα.

Το Βερολίνο πάντως διαμηνύει ότι ουδείς αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης, ενώ ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε ότι δεν υπάρχει δήλωση Ερντογάν επιβεβαιωμένη αλλά ένα δημοσίευμα και πως η κυβέρνηση δεν σχολιάζει δημοσιεύματα, αλλά η θέση της και η θέση της παγκόσμιας κοινότητας είναι γνωστή.

Πηγή: news247.gr