Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε υπό όρους το εμβόλιο των Pfizer/Biontech

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε υπό όρους το εμβόλιο των Pfizer/Biontech
epa08814068 An undated handout picture made available by the German pharmaceutical company Biontec shows the dosing of BNT162b2, the mRNA-based vaccine candidate against COVID-19, during the clinical test. Pfizer and Biontech SE announced on 11 November 2020 that they have reached an agreement with the European Commission to supply 200 million doses of their investigational BNT162b2 mRNA-based vaccine candidate against COVID-19 to European Union (EU) Member States, with an option for the European Commission to request an additional 100 million doses. EPA/BIONTECH SE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα στοιχεία δείχνουν πειστικά ότι τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους αυτού, ανέφερε η επικεφαλής του EMA.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι συνέστησε την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου της Pfizer εναντίον του COVID-19. Η απόφαση με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/Biontech μετά την ευνοϊκή γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναμένεται απόψε.

«Αυτή είναι η στιγμή της ΕΕ» ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου σημειώνοντας ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέστησε την υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech.

Ειδικότερα, η κ. Κυριακίδου ανέφερε: «Αυτή είναι η στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID19. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέστησε μια υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν τώρα επειγόντως».

Η απόφαση με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/Biontech μετά την ευνοϊκή γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αναμένεται απόψε. Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργήσει γρήγορα, σύμφωνα με την πρόεδρό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Τώρα θα ενεργήσουμε γρήγορα. Αναμένω μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απόψε», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν.

Για αποφασιστική στιγμή έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας είναι ώρα η ΕΕ να δράσει γρήγορα. Συμπλήρωσε: «Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ». Πιο συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε: «Eίναι αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να προσφέρουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας μόλις έδωσε θετική γνωμάτευση για το εμβόλιο Pfizer/BioNtech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ».

EMA: «Πρώτη προτεραιότητα υπήρξε η αποτίμηση της ασφάλειας του εμβολίου»

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε την χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη.

Στην ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διαβεβαιώνει ότι πρώτη της προτεραιότητα υπήρξε η αποτίμηση της ασφάλειας του εμβολίου.

«Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η επιστημονική επιτροπή του EMA έλαβε θετική απόφαση για την έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας εντός της ΕΕ του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech», δήλωσε η γενική διευθύντρια του EMA Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Ξεκινά ο εμβολιασμός

Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας, δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν εμβολιασμούς από τις 27 Δεκεμβρίου, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία όπου έχουν ξεκινήσει ήδη τον εμβολιασμό.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  έχει ήδη ανακοινώσει πως στόχος της ΕΕ είναι η έναρξη του εμβολιασμού την  περίοδο 27-29 Δεκεμβρίου, σχεδόν αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

Γιατροί, φοιτητές της ιατρικής, συνταξιούχοι γιατροί, φαρμακοποιοί και στρατιώτες προστίθενται να λάβουν μέρος σε μια ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού πρωτοφανούς κλίμακας.

Στόχος ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού της ΕΕ

Οι εργαζόμενοι στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και οι ηλικιωμένοι κάτοικοι έχουν προτεραιότητα, ενώ σύμφωνα με τα περισσότερα εθνικά προγράμματα μεγάλη μερίδα των πολιτών θα εμβολιαστεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Ο στόχος της 27μελούς Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ωστόσο να εμβολιαστεί το 70% των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην ΕΕ.

Σημειώνεται πως η ρυθμιστική αρχή των φαρμάκων στην Ελβετία ενέκρινε το Σάββατο το εμβόλιο για χρήση του σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών.

Πότε έρχεται το εμβόλιο στην Ελλάδα και πόσες δόσεις

Όσον αφορά τη χώρα μας, ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πως τα εμβόλια αναμένονται πριν από το τέλος του έτους στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως τόνισε πως θα φτάσουν νωρίτερα στη χώρα, αποκαλύπτοντας ωστόσο πως οι δόσεις που θα έρθουν στη χώρα μας θα είναι λιγότερες από το αναμενόμενο και πως υπολογίζονται στις 300.000.

Το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό

Το εμβόλιο θα χορηγηθεί δωρεάν στους πολίτες, με την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να προετοιμάζονται για μια «σύνθετη άσκηση» στην οποία δόθηκε το κωδικό όνομα «Ελευθερία».

Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει μόλις φτάσουν οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα και διανεμηθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες που από σήμερα ξεκινούν ασκήσεις προσομοίωσης.

Στα εμβολιαστικά κέντρα έχει σταλεί ήδη και η ειδική φόρμα την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι κάνουν το εμβόλιο.

Σε ετοιμότητα είναι και ο ΕΟΦ καθώς περιμένει την έγκριση και την άφιξη του εμβολίου, καθώς θα παρακολουθεί τη διακίνηση και διάθεσή του, όπως και την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά του.

Υπενθυμίζεται πως ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα τα ψυγεία που θα διατηρηθούν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Τα ψυγεία βρίσκονται σε μυστική τοποθεσία στην Αττική και θα χωράνε 80.000 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, το οποίο πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία -70° Κελσίου μέχρι τη χρήση του.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στην Υγεία και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες, ενώ αργότερα θα γίνει ο εμβολιασμός των υπολοίπων πολιτών.