Ο φαρμακευτικός κολοσσός που βάζει την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη έρευνας νέων φαρμάκων

Ο φαρμακευτικός κολοσσός που βάζει την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη έρευνας νέων φαρμάκων
Photo:
Η απόφαση της Pfizer να επιλέξει τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία ενός εκ των έξι συνολικά digital hubs και η ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να δημιουργήσει ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer το πρώτο από τα έξι διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 84ης ΔΕΘ. «Πρόκειται για μια σαφέστατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην αξιοπιστία αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι 200 νέες καλές θέσεις εργασίας για ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών θα δημιουργηθούν σύντομα. «Με προοπτική, μάλιστα, να γίνουν πολύ περισσότερες», πρόσθεσε.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα ιδρυθεί η εταιρεία, ενώ οι προσλήψεις των πρώτων 200 υψηλά εξειδικευμένων μηχανικών θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2020. Το μήνυμα που εκπέμπεται διεθνώς είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταγωνιστεί τις καλύτερες χώρες και να τις ξεπεράσει, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

«Μέσα σε αυτόν τον χρόνο (το 2019) θα ιδρυθεί η εταιρεία και οι προσλήψεις των πρώτων 200 υψηλά εξειδικευμένων μηχανικών θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2020, ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το κέντρο. Καταλαβαίνετε τι θα πει να ακούγεται στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Pfizer, μεταξύ όλων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, τελικά επέλεξε την Ελλάδα για τη δημιουργία του κέντρου. Αυτό είναι μια συνολική διαφήμιση για την Ελλάδα, πολύ μεγαλύτερη από αυτό καθεαυτό το πρότζεκτ, που δεν είναι μικρό. Κι αυτό είναι δείγμα ότι το κλίμα, η αντίληψη για την Ελλάδα αλλάζει και είναι δική μας δουλειά να το κάνουμε αυτό να ενισχυθεί περισσότερο», σημείωσε.

Η Pfizer σχεδιάζει να συνεργαστεί με Πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ώστε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα παγκόσμιου επιπέδου, που στόχο έχει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων.

«Η Pfizer καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να μεγιστοποιήσει τις ωφέλειες που προσφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής, στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων πού βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών», σημειώνει η Pfizer σε σχετική ανακοίνωση.

Στην Ελλάδα, η Pfizer δραστηριοποιείται από το 1960.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία τον Ιούνιο ανακοίνωσε μια πολύ μεγάλη συμφωνία με την Array BioPharma, η οποία έχει κάνει άλματα στην ανακάλυψη φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου.