Ο φόβος του Brexit ταρακούνησε ξανά τις αγορές

Ο φόβος του Brexit ταρακούνησε ξανά τις αγορές
epa05213897 (FILE) A file picture dated 25 August 20915 of share prices on screens at the London Stock Exchange (LSE) in London, Britain. The London Stock Exchange (LSE) Group and Germany's Deutsche Boerse have agreed on are in talks about a merger, according to an announcement by Deutsche Boerse on 16 March 2016. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Στο κόκκινο όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη στερλίνα να βρίσκεται υπό διαρκή πίεση.

Το σενάριο που θα στηθεί τουλάχιστον μέχρι το βρετανική δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου προδιαγράφουν αυτήν την εβδομάδα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δίνουν σταθερή υπεροχή του Brexit.

Την Τρίτη οι αγορές έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, με το Λονδίνο να χάνει 2,01% και το Παρίσι να υποχωρεί 2,29%, υπό το φόβο νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων αλλά και με τον απεργιακό κλοιό να σηκώνει ξανά στο πόδι σχεδόν όλη τη χώρα.

Ο δείκτης DAX30 στη Φρανκφούρτη έκλεισε στο μείον 1,43% και ο EuroStoxx50 στο μείον 1,97%. Αξιοσημείωτο είναι πως για πρώτη φορά στην ιστορία το γερμανικό 10ετές ομόλογο μπήκε σε τροχιά αρνητικών επιτοκίων, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να πληρώνουν για να δανείσουν τη χώρα σε βάθος δεκαετίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,92%, ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε πτώση 2,13%, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 2,11%, ενώ απώλειες 1,69% και 2,10% υπέστησαν ο ελβετικός SMI και ο πορτογαλικός PSI 20 αντίστοιχα.

Οι πιέσεις είναι πολύ μεγάλες και για τη στερλίνα, η οποία υποχωρούσε εκ νέου την Τρίτη έναντι του δολαρίου κατά 1%, ενώ και το ευρώ έπεφτε στην ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα κατά 0,7%. Ιδιαίτερη είναι μάλιστα η ανησυχία για την πορεία της βρετανικής οικονομίας, καθώς σε λιγότερο από μια εβδομάδα οι εισηγμένες εταιρείες βλέπουν συνολικές απώλειες ύψους τουλάχιστον 70 δισ. λιρών, υπό το φόβο του Brexit.