Ο Γερμανός που δεν πίστευε τι είδε: «Άθλιο το ελληνικό σύστημα υγείας»

Ο Γερμανός που δεν πίστευε τι είδε: «Άθλιο το ελληνικό σύστημα υγείας»

Βαρέως νοσεί ο «έλληνας ασθενής» σύμφωνα με τον Γερμανό εντεταλμένο για τις μεταρρυθμίσεις  Βόλφγκανγκ  Τσέλερ.

Στη Deutsche Welle μίλησε ο Βόλφγκανγκ Τσέλερ, ο Γερμανός εντεταλμένος στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει το σύστημα υγείας.  Όπως αναφέρει, η κατάσταση είναι «καταστροφική», ενώ θεωρεί πανάκεια τα γενόσημα και προτείνει λύσεις για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων.

Ακολουθούν κάποια αποσπάσματα της συνέντευξης στη DW
Σε συνομιλία που είχαμε μαζί του επέλεξε προσεκτικά τις εκφράσεις του, όταν τον καλέσαμε να βαθμολογήσει το ελληνικό σύστημα υγείας. «Δεν υπάρχει βαθμός, η κατάσταση είναι καταστροφική». Νωρίτερα, ενημερώνοντας την Επιτροπή Υγείας της γερμανικής βουλής για τις επαφές του στην Ελλάδα περιέγραψε την κατάσταση ως σκανδαλώδη και τρομαχτική. Ο Τσέλερ μαζί με τους Βάλτερ Σβερτφέγκερ, πρόεδρο του Ινστιτούτου Φαρμάκων και Ιατρικών Προϊόντων και τον εμπειρογνώμονα σε ασφαλιστικά θέματα Ρολφ – Ντίτερ Μύλερ κατέγραψαν την κατάσταση στο χώρο υγείας μετά από συζητήσεις γνωριμίας με το νέο υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, την Ομάδα Δράσης, την ΠΕΔΥ, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και με γιατρούς στα νοσοκομεία που επισκέφθηκαν.

«Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν στην πραγματικότητα πόσο κακή είναι η κατάσταση, ανάμεσα σε αυτούς και πολιτικοί», τόνισε ο Γερμανός πολιτικός. «Εδώ θα πρέπει να πω προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι ο νέος υπουργός Υγείας, όσο και ο προκάτοχός του, αλλά και ο πρωθυπουργός Σαμαράς, είναι πολιτικοί με στρατηγική και θέληση να προσφέρουν. Αυτή είναι και η μεγάλη μου ελπίδα. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχει επίγνωση του τί πρέπει να γίνει. Πρόβλημα υπάρχει στην υλοποίηση, στον συντονισμό με τα μεσαία κλιμάκια, στην εφαρμογή των νόμων και των μεταρρυθμίσεων. Νομίζω ότι η γραφειοκρατία των υπουργείων θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της».

Τι όμως πρέπει να γίνει στην Ελλάδα στον τομέα υγείας για να προσεγγίσει η χώρα το ευρωπαϊκό επίπεδο; Καταρχήν, να δαμάσει τη φαρμακευτική δαπάνη μέσω των γενόσημων, υπογραμμίζει ο Τσέλερ φέρνοντας ως παράδειγμα τον εαυτό του, που ως καρδιοπαθής, παίρνει επτά χάπια την ημέρα, όλα γενόσημα. «Όταν εμείς στη γερμανική αγορά χρησιμοποιούμε σε ποσοστό του 80% γενόσημα και στην Ελλάδα μόλις το 10%, και με τα γενόσημα αυτά κάνουμε σημαντική εξοικονόμηση, θα πρέπει να είναι εφικτό και στην Ελλάδα. Δεν είναι σε βάρος της ποιότητας. Πρόκειται για την ίδια δραστική ουσία, αλλά από άλλη εταιρεία. Και εάν υπάρχουν ενδοιασμοί για την ασφάλεια για παρασκευάσματα που μας έρχονται από άλλες ηπείρους, μπορούμε να προμηθευτούμε γενόσημα από την ευρωπαϊκή αγορά, που είναι εγγυημένα. Συστήνω να μην παραγγέλλονται γενόσημα από το διαδίκτυο, γιατί όλα μπορούν να συμβούν, αλλά από την ευρωπαϊκή αγορά, που είναι τόσο ασφαλή όσο και τα πρωτότυπα. Εξ άλλου υπάρχουν και Έλληνες παρασκευαστές γενοσήμων, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τον κλάδο».

Χρηματοδότηση των νοσοκομείων
Ένα άλλο μέτωπο στο οποίο χρειάζεται μεθοδική προσέγγιση είναι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων. «Η γυναίκα μου είναι Ελληνίδα, έχουμε μια νεαρή γιατρό στην οικογένεια, που μας είπε ότι τους τελευταίους μήνες πήρε 800 ευρώ με απλήρωτες τις υπερωρίες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Γι αυτό χρειάζεται χρηματοδότηση των νοσοκομείων που να ανταποκρίνεται στις παρεχόμενες υπηρεσίες».

Εδώ ο Γερμανός ειδικός έχει συγκεκριμένη πρόταση, δοκιμασμένη και επιτυχημένη στη Γερμανία. Πρόκειται για το σύστημα της κατ΄αποκοπήν κοστολόγησης μιας εγχείρισης ή μιας θεραπείας με ένα συγκεκριμένο ποσό, έτσι ώστε να ξέρει το νοσοκομείο τι έχει λαμβάνειν από τον ασφαλιστικό οργανισμό. Τα ποσά αναπροσαρμόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος. Δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να εφαρμοστεί από τη μια μέρα στην άλλη, προειδοποιεί ο Β. Τσέλερ. Χρειάζεται διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά το υπουργείο Υγείας βλέπει πολύ θετικά την πρόταση.

Κριτική στην τρόικα
«Εκεί που εγώ βλέπω να υπάρχουν προβλήματα είναι το αυστηρό χρονικό σχέδιο, που δεν ήταν δυνατόν ρεαλιστικά να υλοποιηθεί. Γι αυτό ήταν καλό που επιδιώξαμε τον ανοιχτό διάλογο μαζί τους. Στον τομέα υγείας χρειάζεται να ληφθούν μέτρα άμεσης υλοποίησης, όπως για παράδειγμα για τους ανασφάλιστους και τη φαρμακευτική δαπάνη, γιατί πρόκειται για θέματα ζωής και θανάτου. Σε ό,τι αφορά την αλλαγή στην χρηματοδότηση των νοσοκομείων χρειάζεται χρόνος, γιατί στο τέλος το νέο σύστημα θα πρέπει να είναι λειτουργικό, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώνονται ανάλογα με τις ικανότητές τους και οι άνθρωποι να έχουν ένα λειτουργικό νοσοκομείο που να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες να προσφεύγουν».

Όνειρο θερινής νυχτός; Καθόλου, απαντά με αισιοδοξία ο Β.Τσέλερ. Ήδη ετοιμάζει μοντέλα προτάσεων για την εξασφάλιση και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια, όπου τα προβλήματα είναι οξύτερα. Σε 6 μήνες το αργότερα θα είναι και πάλι στην Ελλάδα…

Πηγή: Deutsche Welle