Ο Giorgio Armani αναδιαρθρώνει την αυτοκρατορία του

Ο Giorgio Armani αναδιαρθρώνει την αυτοκρατορία του
epa07654376 Italian designer Giorgio Armani greets the audience after presenting his collection during the Milan Fashion Week, in Milan, Italy, 17 June 2019. The Spring/Summer 2020 Men's collections are presented at the Milano Moda Uomo from 14 to 17 June. EPA/DANIEL DAL ZENNARO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο 85χρονος Armani παραμένει στο τιμόνι της εταιρείας που ίδρυσε ο ίδιος το 1978, ως διευθύνων σύμβουλος και creative director.

του Robert Williams, Bloomberg

Ο σχεδιαστής Giorgio Armani, ο μοναδικός μέτοχος του ομώνυμου ιταλικού οίκου μόδας, θέλει να εξορθολογήσει τη γνωστή εταιρεία ώστε να αναστρέψει την πτωτική τάση στις πωλήσεις, οι οποίες μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο έτος. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 8% (σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες) στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018, ανακοίνωσε η Armani την Παρασκευή. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν πάνω από 50%, καθώς η εταιρεία αύξησε τις δαπάνες της ενώ τα έσοδα από την παροχή αδειών μειώθηκαν.

Η Armani προβλέπει την επιστροφή στην ανάπτυξη το επόμενο έτος, αφότου αναδιαρθρώσει τα διάφορα εμπορικά της σήματα – μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε σταδιακή κατάργηση ετικέτες που προορίζονται για καταστήματα στο μέσο του τιμολογιακού φάσματος, όπως η Armani Jeans και η Armani Collezioni.

Το καθαρό ρευστό αυξήθηκε στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία διαθέτει σημαντικούς πόρους για να επενδύσει στην προσπάθεια επανεκκίνησης του brand.

Αφότου απέτυχε να επωφεληθεί από ένα κύμα αυξανόμενης ζήτησης για τα είδη πολυτελείας στην Κίνα – τάση που ενίσχυσε τα ταμεία των γαλλικών ανταγωνιστών όπως η LVMH και η Kering – ο οίκος απομάκρυνε τον γενικό διευθυντή Livio Proli τον Μάρτιο, αντικαθιστώντας τον με δύο στελέχη μέσα από την εταιρεία. Ο 85χρονος Armani παραμένει στο τιμόνι της εταιρείας που ίδρυσε ο ίδιος το 1978, ως διευθύνων σύμβουλος και creative director.

Παρόλο που τα έσοδα έχουν αρχίσει να μειώνονται από το 2016, ο ίδιος συνεχίζει να καταστρώνει νέα σχέδια για να επεκτείνει το εμπορικό σήμα του: Το 2019, για παράδειγμα, άρχισε να κατασκευάζει μια σειρά πολυτελών διαμερισμάτων πάνω από το βασικό κατάστημα του οίκου στη Νέα Υόρκη και έκλεισε μια συμφωνία για την παροχή των στολών της ιταλικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Εκτός από τις πωλήσεις ειδών μόδας και οικιακού εξοπλισμού κορυφαίας ποιότητας, η εταιρεία εξασφαλίζει έσοδα από άδειες για την παραγωγή οπτικών από την EssilorLuxottica SA και αρωμάτων από την Armani Beauty, η οποία ανήκει στη L’ Oreal SA.