Ο οίκος Gucci αφήνει πίσω του την «ξεπερασμένη» Εβδομάδα Μόδας και μπαίνει σε νέα εποχή

Ο οίκος Gucci αφήνει πίσω του την «ξεπερασμένη» Εβδομάδα Μόδας και μπαίνει σε νέα εποχή
epa08228322 Models present creations by Gucci during the Milan Fashion Week, in Milan, Italy, 19 February 2020. The Fall-Winter 20/21 Women's collections are presented at the Milano Moda Donna from 18 to 24 February 2020. EPA/MATTEO BAZZI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Mετά την αποχώρηση του γαλλικού οίκου Saint Laurent από την Εβδομάδα Μόδας, σειρά έχει ο Gucci. Με ανακοίνωσή του, ο Alessandro Michele γνωστοποίησε ότι τα ρούχα του οίκου Gucci θα είναι seasonless και θα παρουσιάζονται δύο φορές τον χρόνο, από πέντε όπως συνηθιζόταν μέχρι πρότινος.

Σε ριζικές αλλαγές προχωράει ο οίκος μόδας Gucci, αποχαιρετώντας την καθιερωμένη Εβδομάδα Μόδας, την οποία ο creative director, Alessandro Michele χαρακτηρίζει πλέον ως ένα «ξεπερασμένο τελετουργικό».

Ένα νέο κεφάλαιο φαίνεται πως ανοίγεται, καθώς με αφορμή την κρίση της πανδημίας, που δεν έχει αφήσει αλώβητη ούτε τη βιομηχανία της μόδας, μεγάλοι οίκοι αναζητούν νέες οδούς, λιγότερο δαπανηρές και παράλληλα πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Έτσι, μετά την αποχώρηση του γαλλικού οίκου Saint Laurent από την Εβδομάδα Μόδας, σειρά έχει ο Gucci. Με ανακοίνωσή του, ο Alessandro Michele γνωστοποίησε ότι τα ρούχα του οίκου Gucci θα είναι seasonless και θα παρουσιάζονται δύο φορές τον χρόνο, από πέντε όπως συνηθιζόταν μέχρι πρότινος.

«Εγκαταλείπω το ξεπερασμένο τελετουργικό της εποχικότητας και των επιδείξεων μόδας και σκοπεύω να ακολουθήσω έναν νέο ρυθμό που θα είναι πιο κοντά στον τρόπο έκφρασής μου.

Θα συναντιόμαστε μόνο δυο φορές το χρόνο για να αποκαλύπτουμε νέα κεφάλαια μιας νέας ιστορίας. Ακανόνιστα, χαρούμενα και εντελώς δωρεάν κεφάλαια, τα οποία θα γράφονται αναμειγνύοντας κανόνες και είδη, αντλώντας από νέους χώρους, γλωσσικούς κώδικες και πλατφόρμες επικοινωνίας», ανακοίνωσε ο creative director του Gucci, μέσω ανάρτησής του στο Instagram.

Συνεπώς, δεν θα ακολουθεί το μοτίβο άνοιξη/καλοκαίρι, φθινόπωρο/χειμώνας, cruise και pre-fall.

«Πρόκειται για λέξεις μπαγιάτικες… Τα ρούχα θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ζωή από εκείνη που τους αποδίδεται μέσω των συγκεκριμένων λέξεων», σχολίασε ο ίδιος, σημειώνοντας πως θα προχωρήσει με συλλογές «χωρίς εποχή» και επιδείξεις μόνο δύο φορές το χρόνο «μακριά από τις προθεσμίες που παγίωσε η βιομηχανία».

Επίσης ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια για σόου το φθινόπωρο, όταν η συλλογή Gucci παρουσιαζόταν συνήθως ως βασικό κομμάτι της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου.