Ο οίκος Moody’s κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το χρέος της Κίνας

Ο οίκος Moody’s κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το χρέος της Κίνας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε «αρνητικό» από «σταθερό» υποβάθμισε το outlook της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας ο οίκος Moody’s- Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη.

Ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε πως υποβάθμισε το outlook της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας από σταθερό σε αρνητικό, επισημαίνοντας τις ανησυχίες του σχετικά με την πιθανή επιβάρυνση της κυβέρνησης από το χρέος και τα τεράστια ποσά των χρημάτων που ρέουν έξω από τη χώρα. Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως θεωρείται αμφισβητήσιμη η ικανότητα των Κινέζων αξιωματούχων να προωθήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως ο διεθνής οίκος αξιολόγησης θα μπορούσε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας μεσοπρόθεσμα. Προς το παρόν, ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε πως θα διατηρήσει την αξιολόγηση της Κίνας στην κλίμακα Aa3, την τέταρτη υψηλότερη κλίμακα στην αξιολόγησή της, επειδή θεωρεί πως το Πεκίνο έχει ακόμη χρόνο να αντεπεξέλθει επαρκώς στις προκλήσεις.

Η κυριότερη πηγή ανησυχίας, σύμφωνα με τη Moody’s, λέει, είναι πως η κεντρική κυβέρνηση του Πεκίνου ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο για τα δικά της χρέη, αλλά και για εκείνα των περιφερειακών και τοπικών της αρχών, των μεγάλων τραπεζών της και πολλών μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων της.