Ο… Ιρακινός Μέσι

Ο… Ιρακινός Μέσι

Μία ευαίσθητη κινηματογραφική ματιά στη «μαγεία» του ποδοσφαίρου (βίντεο).

Ο δεκάχρονος Χαμούντι λατρεύει το ποδόσφαιρο και τον Λιονέλ Μέσι. Φορά συνεχώς τη φανέλα της Μπαρτσελόνα με το νούμερο 10. Και στους αγώνες με τους συνομήλικούς του, στους σκονισμένους δρόμους της Βαγδάτης, προσπαθεί να δώσει τον καλύτερο εαυτό του από τη θέση του τερματοφύλακα. Όμως αυτό φαίνεται πως δεν αρκεί…

Ο μικρός Ιρακινός έχει χάσει το ένα του πόδι. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του, δεν μπορεί να αποκρούσει τα περισσότερα σουτ των αντιπάλων. Λοιδορώντας τον, οι συμπαίκτες του τον διώχνουν από την ομάδα. Η μοναδική του πια χαρά είναι να δει σε απευθείας μετάδοση τον Μέσι να μονομαχεί στο γήπεδο με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Δεν θα τα καταφέρει όμως ποτέ, καθώς η τηλεόραση στο φτωχικό του σταματά ξαφνικά να λειτουργεί!

Αυτή είναι εν συντομία η πλοκή της ιρακινής ταινίας μικρού μήκος «Baghdad Messi», φτιαγμένη με τη σκηνοθετική ματιά του Κούρδου Σαχίμ Ομάρ Καλίφα. Έκανε προ λίγων ημερών την «πρώτη πάσα» στο ετήσιο κινηματογραφικό φεστιβάλ CineFoot της Βραζιλίας, όπου προβάλλονται ταινίες αποκλειστικά με θεματολογία γύρω από την «στρογγυλή Θεά». Και τώρα, η 16λεπτη ταινία κάνει «τουρνέ» στις συνολικά 12 πόλεις όπου διεξάγεται το Μουντιάλ.

Το επίκαιρο όσο ποτέ -και για τους Βραζιλιάνους- μήνυμά της είναι το θάρρος και το ρίσκο να ονειρεύεται κανείς σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση. Κατά τον Ομάρ Καλίφα, η ταινία του είναι στην ουσία της «μία ιστορία για την αγάπη και πώς αυτή μπορεί να γλυκάνει και να κάνει ευχάριστη τη ζωή».

Κι αν και γλυκόπικρο, κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Στον ενάμιση χρόνο από την πρώτη παγκόσμια προβολή του, το «Baghdad Messi» έχει ήδη αποσπάσει πάνω από 40 βραβεία σε φεστιβάλ από την Αργεντινή και την Αρμενία, μέχρι το Μουροβούνιο, το Μαρόκο και τις Βερμούδες.

Τώρα, ο κινηματογραφικός… Ιρανικός Μέσι ονειρεύεται να βάλει «γκολ» μέχρι και στα επόμενα Όσκαρ! Προς το παρόν, πάντως, κερδίζει τις εντυπώσεις στο βραζιλιάνικο CineFoot. Οι προβολές στο Σάο Πάολο άρχισαν με ένα σύντομο, ασπρόμαυρο και σπάνιο ντοκιμαντέρ για το πρώτο Μουντιάλ που είχε διοργανώσει η Βραζιλία.

Ήταν πίσω στο 1950, όταν η εθνική ομάδα της «πατρίδας του ποδοσφαίρου» είχε φτάσει στον τελικό, αλλά έχασε με 2-1 έναντι της Ουρουγουάης. Κι όπως ακριβώς συμβαίνει στο «Baghdad Messi», έτσι και τότε, ήταν ο τερματοφύλακας που «χρεώθηκε» άδικα την ήττα…

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη: 

Ευρώπη: Η Σίλικον Βάλεϊ του ποδοσφαίρου

Πέντε βιβλία που παίζουν μπάλα

Οι «σωματοφύλακες» του Μουντιάλ