O καταχρεωμένος νότος

O καταχρεωμένος νότος

Νέα ρεκόρ για το ύψος του χρέους σε Ιταλία και Ισπανία.

Ο ευρωπαϊκός νότος συνεχίζει να είναι ο μεγάλος ασθενής όσον αφορά όχι μόνο την ανεργία αλλά και τα επίπεδα χρέους. Εκτός από την Ελλάδα, της οποίας το χρέος αναμένεται να αγγίξει το 174% του ΑΕΠ και θεωρείται μη βιώσιμο, πρόβλημα αντιμετωπίζουν τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία.

Συγκεκριμένα νέα άνοδο σημείωσε το δημόσιο χρέος της Ιταλίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, το δημόσιο χρέος της χώρας, τον περασμένο Απρίλιο άγγιξε τα 2.146,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για νέο ιστορικό ρεκόρ, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σε μηνιαία βάση, η αύξηση είναι της τάξης των 26,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014 οι εισπράξεις φόρων, σε όλη την χώρα, αυξήθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στην Ισπανία το δημόσιο χρέος συνέχισε την ανοδική πορεία του κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, φθάνοντας στο νέο ιστορικό ρεκόρ του 96,8% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα αγγίξει το 100% μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα.

Παρόλο που η χώρα, η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ήταν ένας καλός μαθητής στο θέμα του δημόσιου χρέους πριν από την κρίση –το 2007 το ισπανικό δημόσιο χρέος βρισκόταν στο 36,3% του ΑΕΠ–, έκτοτε το χρέος αυτό αυξήθηκε κάθετα και ήδη στα τέλη του 2013 αντιπροσώπευε το 93,9% του ΑΕΠ.

Διαβάστε ακόμη: 

ΟΔΔΗΧ: Το δημόσιο χρέος θα μειωθεί το 2014

Ζήτημα διαγραφής χρέους έθεσε ο Τσίπρας στον Μάριο Ντράγκι