Ο κατάλογος κυρώσεων κατά της Τουρκίας που εξετάζει η ΕΕ

Ο κατάλογος κυρώσεων κατά της Τουρκίας που εξετάζει η ΕΕ
Turkish President, Recep Tayyip Erdogan attends the meeting of presidents of South-East Europe Co-operation Process (SEECP), on Mt. Jahorina, near Sarajevo, on July 9, 2019. - This meeting concludes presidency of Bosnia and Herzegovina over the South-East European Co-operation Process (SEECP) in previous year. This meeting concludes presidency of Bosnia and Herzegovina over the South-East European Co-operation Process (SEECP) in previous year. The meeting gathered presidents and prime ministers of the counties of the Western-Balkans region, with exception of Kosovo, who refused to participate due to political reasons. (Photo by ELVIS BARUKCIC / AFP) Photo: AFP
Το πακέτο παραπέμπεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν ποιες επιλογές θα υιοθετήσουν.

Με επίκληση της ανάγκης για διάλογο και διπλωματία ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις. Παρά τις επιδιώξεις της Αθήνας, οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να επεξεργαστούν περαιτέρω τις επιλογές σε σχέση με το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας και να παραπέμψουν στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha Κύπρου κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της άτυπης Συνόδου ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας παρουσίασε προφορικά τον κατάλογο επιλογών για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Alpha Κύπρου, σε αντίθεση με προηγούμενες συνόδους υπήρξε αυτή τη φορά υπήρξε ευρεία κατανόηση της ανάγκης για επιβολή κυρώσεων.

Το πακέτο παραπέμπεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν ποιες επιλογές θα υιοθετήσουν.

Ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα

  1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
  2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
  3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
  4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ
  5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.
  6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)
  7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Συμβουλίου της ΕΕ, εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο και τόνισαν ότι συντάσσουν ήδη τον κατάλογο με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν σταματήσεις τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπορέλ, είχαμε μια πολύ σημαντική συζήτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφωνήσουμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, συνεπώς τα ελληνικά και τα κυπριακά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις τις οποίες μπορεί να υποστεί η Τουρκία θα είναι ευρείες και ενδέχεται να περιλαμβάνουν περιοριστικά μέτρα σε μεμονωμένα άτομα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων, στην καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας, σε κυρώσεις που θα αφορούν στις πωλήσεις τις και τις προμήθειες υλικού αναφορικά με τις έρευνες στον τομέα της ενέργειας, καθώς και «πάγωμα» δανεισμού από ευρωπαϊκές τράπεζες σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες της Τουρκίας.

Δένδιας: Η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση των εταίρων της

Την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της κέρδισε η Ελλάδα κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το «απολύτως υποστηρικτικό» κλίμα, το οποίο, όπως είπε, απεικονίστηκε και στα Συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά και διάλογος.

«Άρα λοιπόν, νομίζω πως η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει. Μια κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», εξήγησε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία «θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις και τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία διαφορά, δηλαδή την ΑΟΖ και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, με πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Ερωτηθείς σχετικά με την «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι είναι «το Σύνταγμα της χώρας, η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».