Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε τη δοκιμή ενός «νέου τακτικού κατευθυνόμενου όπλου»

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε τη δοκιμή ενός «νέου τακτικού κατευθυνόμενου όπλου»
epa07511063 A photo released by the official North Korean Central News Agency (KCNA) shows Kim Jong-un (L), chairman of the Workers' Party of Korea, chairman of the State Affairs Commission of the Democratic People's Republic of Korea and supreme commander of the Armed Forces of the Democratic People's Republic of Korea, guided the flight drill of the combat pilots of Unit 1017 of the Air and Anti-aircraft Force of the Korean People's Army, in Pyongyang, North Korea, 16 April 2019 (issued 17 April 2019). EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε πανίσχυρα οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσουμε τις δυνητικές και άμεσες απειλές για την εθνική μας ασφάλεια από τον Νότο», εξήγησε ο Κιμ, σύμφωνα με το KCNA.

Τη δοκιμή ενός «νέου τακτικού κατευθυνόμενου όπλου», που έγινε σε ένδειξη προειδοποίησης στη Νότια Κορέα «εναντίον της συνεχιζόμενης απόκτησης τεχνολογικά προηγμένων όπλων από πλευρά της και των συνεχιζόμενων κοινών στρατιωτικών γυμνασίων με τις ΗΠΑ», επιθεώρησε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε πανίσχυρα οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσουμε τις δυνητικές και άμεσες απειλές για την εθνική μας ασφάλεια από τον Νότο», εξήγησε ο Κιμ, σύμφωνα με το KCNA.

Όπως δήλωσαν Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στη δοκιμή δύο «νέου τύπου» βαλλιστικών πυραύλων μικρού δραστικού βεληνεκούς την Πέμπτη. Επρόκειτο για την πρώτη δοκιμή πυραύλων αφότου ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν στα τέλη του περασμένου μήνα να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεών τους για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Η δοκιμή των πυραύλων θέτει εν αμφιβόλω την επανάληψη των συνομιλιών Πιονγιάνγκ-Ουάσιγκτον, που είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο νωρίτερα φέτος. Μετά τη συνάντηση Τραμπ-Κιμ στα τέλη του περασμένου μήνα, οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα δεσμεύθηκαν ότι θα διεξαγόταν συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών σύντομα. Ωστόσο έκτοτε η Πιονγιάνγκ ανέβασε τον τόνο εν όψει των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των δυνάμεων της Ουάσιγκτον και της Σεούλ. Αξιωματούχος του ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας είχε καταγγείλει νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως οι ΗΠΑ «αθετούν μονομερώς τις δεσμεύσεις τους» διεξάγοντας κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα και ότι αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τη χώρα του να επανεξετάσει τη στάση της για τη δέσμευσή της να αναστείλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε πάντως την Πέμπτη ότι εξακολουθεί να προσδοκά πως οι συνομιλίες ομάδων εργασίας της χώρας του και της Βόρειας Κορέας θα επαναληφθούν μέσα σε δύο εβδομάδες. «Θέλουμε η διπλωματία να φέρει αποτέλεσμα. Θέλουμε ο πρόεδρος Κιμ (Γιονγκ Ουν) να τηρήσει την υπόσχεσή τους προς στον πρόεδρο (Ντόναλντ) Τραμπ, η οποία ήταν ότι θα απαλλάξει τη χώρα του από τα πυρηνικά της όπλα», ανέφερε ο Πομπέο μιλώντας στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι υπάρχει διπλωματική οδός που οδηγεί μπροστά, μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων σ’ αυτό» το ζήτημα, πρόσθεσε.