“Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου έφτασε το επίπεδο της Κρίσης των Πυραύλων στην Κούβα”

“Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου έφτασε το επίπεδο της Κρίσης των Πυραύλων στην Κούβα”
Aerial view of one of the Cuban medium-range missile bases, taken October 1962. On 22 October, Kennedy said Russia had missile sites in Cuba and imposed an arms blockade. During a week, the two super-powers were head-to-head in their game of nuclear poker while the rest of the world watched, fascinated, but hardly daring to breathe in case one of the players made a fatal mistake. On 28 October, M. Khrushchev promised that the Russian missiles based in Cuba would be dismantled. In return, Kennedy promised that the US would not invade Cuba and would lift their blockade. (Photo by HO / AFP) Photo: AFP
Αυτό υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ernest Moniz.

του Marco Quiroz-Gutierrez

Ένας πρώην υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ πιστεύει ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου είναι στο υψηλότερο επίπεδο από την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα.

Ο Ernest Moniz, ο οποίος διορίστηκε στο αξίωμα από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο MSNBC ότι ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κίνδυνος των χωρών να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα ήταν υψηλός. Αλλά αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αύξησε το επίπεδο συναγερμού των πυρηνικών του δυνάμεων, «αυτό το επίπεδο κινδύνου είναι πλέον πολύ, πολύ υψηλότερο».

«Έχουμε πει στο παρελθόν ότι πιστεύουμε πως ο κίνδυνος της πυρηνικής χρήσης είναι υψηλότερος σήμερα από ό,τι ήταν μετά την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα και αυτή ήταν μια δήλωση που έγινε πριν από την κλιμάκωση της Ουκρανίας και την ειδοποίηση του Πούτιν για τις πυρηνικές του δυνάμεις», σημείωσε ο Moniz.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας αντίποινα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με οικονομικές κυρώσεις που στοχεύουν τις τράπεζες της Ρωσίας και τους πλούσιους ολιγάρχες, μεταξύ άλλων μέτρων. Σε απάντηση σε αυτό που ο Πούτιν αποκάλεσε «επιθετικά σχόλια» για την Ουκρανία από δυτικές χώρες, έβαλε τις πυρηνικές του δυνάμεις σε «ειδική ετοιμότητα μάχης», ένα αυξημένο επίπεδο συναγερμού.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία συναντιόνταν τακτικά για να συζητήσουν την αναβίωση της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς, μια συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το 2019.

Η απόφαση του Πούτιν να θέσει τις πυρηνικές του δυνάμεις σε επιφυλακή έχει ήδη προκαλέσει ζημιά, κάνοντας τα πυρηνικά όπλα να φαίνεται ότι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής ασφαλείας μιας χώρας, αντί να είναι ένα αποτρεπτικό μέσο που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, είπε ο Moniz στο MSNBC.

«Έχει ανυψώσει ξανά τον ρόλο των πυρηνικών όπλων στο μυαλό της στρατηγικής ασφάλειας των ηγετών, οπότε ειλικρινά, έχουμε κάνει ήδη μερικά βήματα πίσω», είπε.

Υπήρξαν εικασίες, σημείωσε ο Moniz, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μικρότερους πυραύλους που ονομάζονται «τακτικά πυρηνικά όπλα». Αυτό θα ήταν μοιραίο λάθος, γιατί η χρήση πυρηνικών όπλων είναι πιο πιθανό να κλιμακώσει μια σύγκρουση, είπε ο Moniz.

«Είναι πολύ σημαντικό να απομακρυνθούμε από αυτόν τον πυρηνικό ‘γκρεμό’ στον οποίο είμαστε πολύ κοντά σήμερα, δεδομένης της δήλωσης του Πούτιν», είπε.

Πηγή: Fortune.com