Ο κύβος ερρίφθη: Η ΕΚΤ δεν θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός

Ο κύβος ερρίφθη: Η ΕΚΤ δεν θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός
epa10207381 The President of the European Central Bank (ECB) Christine Lagarde speaks during a Committee on Economic and Monetary Affair at the European Parliament in Brussels, Belgium, 26 September 2022. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να φτάσουν σε ένα επίπεδο που δεν θα τονώνει την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ.

«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, δηλαδή να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες πολλές συνεδριάσεις», είπε η Λαγκάρντ σε εκδήλωση του Αtlantic Council στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας ότι «πρώτος προορισμός» της είναι το «ουδέτερο επιτόκιο», που ούτε ενισχύει ούτε περιορίζει την ανάπτυξη.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι ο «πρώτος προορισμός» του κύκλου αύξησης θα είναι το «ουδέτερο» επιτόκιο, το οποίο ούτε ενισχύει ούτε επιβραδύνει την ανάπτυξη. «Πρέπει να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% μεσοπρόθεσμα και θα κάνουμε ό,τι πρέπει, που σημαίνει θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις», δήλωσε μιλώντας σε συνέδριο.

Οι τιμές των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν απότομα τις τελευταίες ημέρες λόγω των προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων έως και στο 3% μέχρι το επόμενο έτος. Ωστόσο, οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν την Τετάρτη, με την ευαίσθητη στα επιτόκια απόδοση των γερμανικών 2ετών ομολόγων να πέφτει κάτω από το 2% καθώς μίλησε η Λαγκάρντ.

«Ο πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι να μειώσουμε την ανάπτυξη, ο πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε ύφεση, ο πρωταρχικός μας στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών και πρέπει να το πετύχουμε αυτό, αλλιώς θα βλάψουμε περισσότερο την οικονομία» είπε η Λαγκάρντ.  

Έρχεται διπλή αύξηση επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2022

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσαν ότι πιθανόν η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης ξανά τον Οκτώβριο και να προχωρήσει σε νέα αύξησή τους τον Δεκέμβριο σε ένα επίπεδο που δεν θα τονώνει την οικονομία.

«Έχω να πω ότι οι 75 μ.β. είναι πολύ καλές (στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου) για τη διατήρηση του ρυθμού σύσφιξης, αλλά πρέπει να περιμένουμε και τα νεότερα στοιχεία», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, σε συνέντευξη Τύπου. «Πρέπει να είμαστε αυστηροί, ακόμη και ανελέητοι, ανεξάρτητα από την επικείμενη ύφεση», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, Ολι Ρεν, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής, δήλωσε επίσης ότι μία αύξηση κατά 75 μ.β. μπορεί να είναι μεταξύ των αποφάσεων της ΕΚΤ. «Υπάρχει λόγος να αποφασίσουμε μία ακόμη σημαντική αύξηση επιτοκίων, είτε 75 είτε 50 μ.β. ή κάτι άλλο», είπε στο Reuters χωρίς να εξηγήσει τι μπορεί να σημαίνει το «κάτι άλλο».

Οι αγορές βλέπουν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ να αυξάνεται στο 2% στο τέλος του έτους και στη συνέχεια στο 3% την άνοιξη του 2023.

Αν και το ουδέτερο επιτόκιο δεν είναι μία ξεκάθαρα καθορισμένη έννοια, οικονομολόγοι θεωρούν ότι κινείται μεταξύ του 1,5% και του 2%. «Κατά την άποψή μου, θα κινηθούμε προς το εύρος του ουδέτερου επιτοκίου τα Χριστούγεννα. Όταν φθάσουμε εκεί, θα δούμε αν υπάρχει λόγος να κινηθούμε σε περιοριστικό έδαφος», είπε ο Ρεν.

Ο Κάζιμιρ πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία στο 25μελές Δ.Σ. της ΕΚΤ σχετικά με το να αυξηθούν τα επιτόκια στο ουδέτερο επίπεδο, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για το ποιο ακριβώς είναι το επίπεδό του.