Ο κόσμος της μόδας «υψώνει τη φωνή» του ενάντια στο ρατσισμό

Ο κόσμος της μόδας «υψώνει τη φωνή» του ενάντια στο ρατσισμό
epa05788642 US director/fashion designer Tom Ford arrives for the 70th annual British Academy Film Awards at the Royal Albert Hall in London, Britain, 12 February 2017. The ceremony is hosted by the British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το CFDA συγκάλεσε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την περασμένη Τρίτη για να αποφασίσει διάφορες ενέργειες τις οποίες ο οργανισμός σκοπεύει να υλοποιήσει προκειμένου να «σταθεί αλληλέγγυος σε εκείνους που υφίστανται διακρίσεις.

Το Συμβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής (CFDA) έχει σχεδιάσει αρκετές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην υλοποίηση συστημικών αλλαγών υπό το φως των «θλιβερών πράξεων ρατσισμού και βίας» που διαδραματίζονται στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα, όπως αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ο προεδρεύων Τομ Φορντ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Στίβεν Κολμπ.

Η κοινή δήλωση των επικεφαλής του CFDA ακολουθεί μία σειρά παρόμοιων ανακοινώσεων από brand, εταιρείες και ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που αντιδρούν στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, του αφροαμερικανού που σκοτώθηκε την ώρα της σύλληψης από αστυνομικό στη Μινεάπολη την περασμένη εβδομάδα και άλλων που έχασαν τη ζωή τους από αστυνομική βία.

«Οι μαύροι σε αυτήν τη χώρα παραπαίουν από τα χρόνια αδικίας που οφείλονται σε θεσμικές δομές, όπως σκλαβιά, διαχωρισμός, μαζική φυλάκιση, αστυνομική βαρβαρότητα και οικονομική και πολιτική καταπίεση» αναφέρει το CFDA.

«Η μαύρη κοινότητα βιώνει θυμό και απογοήτευση από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημίας που έπληξε πιο έντονα τις κοινότητες έγχρωμων» σημειώνει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το CFDA συγκάλεσε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την περασμένη Τρίτη για να αποφασίσει διάφορες ενέργειες τις οποίες ο οργανισμός σκοπεύει να υλοποιήσει προκειμένου να «σταθεί αλληλέγγυος σε εκείνους που υφίστανται διακρίσεις».

Μεταξύ των πρωτοβουλιών, ο οργανισμός σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα απασχόλησης για να βοηθήσει ταλαντούχους μαύρους σχεδιαστές μόδας, ένα πρόγραμμα καθοδήγησης επικεντρωμένο σε μαύρους σπουδαστές και να αρχίσει αμέσως δωρεές σε οργανώσεις που βοηθούν τη μαύρη κοινότητα.

Η ξεκάθαρη φωνή ενάντια στη φυλετική αδικία, τη μισαλλοδοξία και το μίσος είναι το πρώτο βήμα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό διευκρινίζει το CFDA.

«Αυτή είναι μια βαθιά ανησυχητική στιγμή που μας αγγίζει όλους… Πρέπει να κάνουμε κάτι» υπογραμμίζεται στην σχετική ανακοίνωση.