Ο κόσμος βρίσκεται «στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου»

Ο κόσμος βρίσκεται «στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου»

Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, επέκρινε σήμερα τις χώρες της Δύσης για την πολιτική τους μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

«Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Ορισμένοι θα έλεγαν ότι έχει αρχίσει ήδη», τόνισε ο Γκορμπατσόφ, αναφερόμενος στην κρίση που έχει ξεσπάσει με αφορμή την εξέγερση των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία.

Ο 83χρονος Γκορμπατσόφ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Βερολίνο, όπου αύριο εορτάζεται η 25η επέτειος από την πτώση του Τείχους, η οποία επιτάχυνε τη διαδικασία που οδήγησε στο τέλος της ΕΣΣΔ και την ανατροπή των κομμουνιστικών καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη.

Ο Γκορμπατσόφ, ο εμπνευστής μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που έγιναν γνωστές ως γκλάσνοστ και περεστρόικα, θεωρείται υπεύθυνος στη Ρωσία για το χάος που συνόδευσε την αποσύνθεση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά είναι αντιθέτως σεβαστός στη Δύση για την απόφασή του να μην χρησιμοποιήσει βία για να καταστείλει τις δημοκρατικές προσδοκίες των πολιτών στις χώρες δορυφόρους της και πολλοί στην ανατολική Γερμανία ανάμεσα σε όσους συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του 1989 εναντίον της ηγεσίας της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ), τον θεωρούν ήρωα ως και σήμερα.

Σήμερα πάντως ο Γκορμπατσόφ επέκρινε έντονα τα κράτη της Δύσης, ιδίως τις ΗΠΑ, διότι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Αντ’ αυτού, ανέφερε, τα κράτη της Δύσης αυτοανακηρύχθηκαν νικητές του Ψυχρού Πολέμου κι εκμεταλλεύθηκαν την αδυναμία της Ρωσίας.

«Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών αποτελούν συνέπειες μυωπικών πολιτικών (…) οι οποίες αψηφούν τα συμφέροντα των εταίρων», σημείωσε ο ίδιος. «Η εμπιστοσύνη έχει υπονομευτεί», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σε μια συνέντευξή του στην ελβετική ραδιοτηλεόραση (RTS) που πρόκειται να μεταδοθεί αύριο, ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, κατήγγειλε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «προσπάθειες για να συρθούμε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Βλέπουμε νέα Τείχη. Στην Ουκρανία υπάρχει ένα τεράστιο χαράκωμα που κάποιοι θέλουν να σκάψουν. Ο κίνδυνος είναι ακόμη εδώ».

«Εκείνοι πιστεύουν ότι κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο. Δεν υπήρξε νικητής, όλος ο κόσμος κέρδισε», έκρινε. «Αλλά σήμερα, θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα κούρσα εξοπλισμών». Ερωτηθείς εάν μιλώντας για «εκείνους» αναφέρεται στο NATO, ο Γκορμπατσόφ απάντησε ότι «το NATO είναι ένα εργαλείο, που χρησιμοποιείται».

Ο Γκορμπατσόφ ανέφερε πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο ότι θα υπερασπιστεί τις θέσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πούτιν προασπίζεται σήμερα καλύτερα από τον οποιονδήποτε τα συμφέροντα της Ρωσίας», εξήγησε. «Ασφαλώς υπάρχουν στην πολιτική του διαστάσεις οι οποίες επιδέχονται κριτική. Αλλά δεν επιθυμώ να την κάνω», πρόσθεσε ο Γκορμπατσόφ.