O «κρυμμένος» Έλληνας δισεκατομμυριούχος

O «κρυμμένος» Έλληνας δισεκατομμυριούχος

Ο «διακριτικός» επιχειρηματίας Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ιδρυτής των Folli Follie αναδεικνύεται πλέον σε ισχυρό παγκόσμιο παίχτη. 

Εκτενές αφιέρωμα στον «διακριτικό» Έλληνα επιχειρηματία , Δημήτρη Κουτσολιούτσο, κάνει το Bloomberg, καθώς ιδρυτής και πρόεδρος της Folli Follie αναδεικνύεται πλέον σε δισεκατομμυριούχο, με την εταιρεία του να δεκαπλασιάζει σχεδόν τα μεγέθη της την τελευταία διετία.

Σύμφωνα με το Bloomberg,  η Folli Follie πέρασε τον «σκόπελο» της κρίσης, πουλώντας μετρίου κόστους κοσμήματα, όπως τα βραχιόλια Match & Dazzle έναντι 43 ευρώ και τις τσάντες K Chic έναντι 98 ευρώ και κάνοντας συνεργασίες με εταιρείες όπως η Fosun στη Σανγκάη και η Dufry με βάση της Βασιλεία της Ελβετίας.

Όπως αναφέρει το άρθρο, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είναι ο κρυμμένος δισεκατομμυριούχος από την Ελλάδα που αναδύεται χάρη στην ανάπτυξη που γνωρίζει η επιχείρησή του. Ο επιχειρηματίας ελέγχει το 36% της εταιρείας, που αποτιμάται στο 1 δισ. δολάρια. Ο 71χρονος επιχειρηματίας έχει περιουσία σε ρευστό που ξεπερνά τα 75 εκατ. δολάρια, αλλά και άλλα περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από πώληση μετοχών και μεριδίων, όπως καταγράφεται στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Το στόρι
Άνοιξε το πρώτο του κατάστημα Folli Follie στο κέντρο της Αθήνας το 1982 μαζί με τη γυναίκα του Αικατερίνη.

Η εταιρεία πούλησε μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο 15 χρόνια αργότερα. Προχώρησε σε συγχώνευση με την Hellenic Duty Free Shops και την Elmec Sport το 2010. Ο γιος του Γιώργος, αναφέρει το άρθρο, είναι διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του.

Η εταιρεία πλοηγήθηκε εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πουλώντας 9,5% των μετοχών στην κινεζική Fosun το 2011, η οποία ενίσχυσε την επέκταση της εταιρείας στην Κίνα.

Τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν σε 934 εκατομμύρια ευρώ (1,3 δισ. δολ.) το 2013 από 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ το χρέος μειώθηκε κατά 519.000.000 ευρώ σε 223.000.000 ευρώ. Στα κέρδη προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων περιθώριο κέρδους,, ανήλθε σε δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 21 τοις εκατό.

Είναι σαφές, σημειώνει το Bloomberg, οι επιδόσεις της Folli Follie έρχονται σε αντίθεση με την αδυναμία της ευρύτερης ελληνικής οικονομίας, όπου το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υποχώρησε 1,1 % κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 και η ανεργία ανήλθε στο 28% στο τέλος του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ελληνική στατιστική υπηρεσία.

Ενδεικτικό του χαμηλού προφίλ που διατηρεί ο πρόεδρος της Folli Follie είναι πως δεν ήταν διαθέσιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις του Bloomberg, ούτε καν μέσω e-mail.

Διαβάστε ακόμη: 

Η Folli Follie και το πιο ευτυχισμένο ζευγάρι του κόσμου

Είσοδος της Folli Follie στην Τουρκία