Ο κρίσιμος Αύγουστος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κρίσιμος Αύγουστος του ΣΥΡΙΖΑ
File written by Adobe Photoshop? 5.0

Έξι μήνες στην διακυβέρνηση της χώρας φάνηκαν αρκετοί για να αναδείξουν το ιδεολογικό χάσμα των δυο αντιμαχόμενων πλευρών στον ΣΥΡΙΖΑ. 

του Αντώνη Αντζολέτου

Είναι αρκετός ένας μήνας προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να διαψεύσει όλα τα προγνωστικά και να βγει μέσα από το έκτακτο συνέδριο ενωμένος και έτοιμος να διεκδικήσει τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές; Γιατί κάποιοι εκτιμούν ότι το κόμμα δεν θα καταφέρει να φτάσει καν μέχρι το συνέδριο με την διάσπαση να είναι προ των πυλών;

Οι δυο εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές που ασκούνται αυτή τη στιγμή μέσα στο κόμμα φέρνουν στο τραπέζι όλα τα σενάρια, αφού κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πως θα συμπεριφερθεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όταν η συμφωνία με τους δανειστές θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον μήνα, αλλά και ποια θα είναι η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα σε ένα νέο βροντερό “όχι”.

Δεν είναι τυχαία η επιμονή της Αριστερής Πλατφόρμας, πως το συνέδριο του Σεπτεμβρίου δεν έχει κανένα νόημα από τη στιγμή που η συμφωνία θα έχει περάσει από τη Βουλή. Πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν την ημερομηνία που το τρίτο πρόγραμμα θα έρθει προς ψήφιση ορόσημο για το κόμμα, καθώς η σύγκρουση αναμένεται να είναι σφοδρή και η συνύπαρξη των δυο πλευρών χωρίς νόημα πλέον.

Αστάθμητο παράγοντα αποτελεί και η στάση που θα κρατήσουν οι διαφωνούντες βουλευτές. Θα παραιτηθούν, θα κρατήσουν την έδρα τους και θα αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση εκ των έσω, θα ανεξαρτοποιηθούν, ή θα προχωρήσουν στη συγκρότηση μιας νέας δυνατής κοινουβουλευτικής ομάδας ετοιμάζοντας το έδαφος για ένα νέο κόμμα;

Ήδη ερωτηματικό υπάρχει γύρω από την στάση των Δημήτρη Κοδέλα, Βασίλη Χατζηλάμπρου, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλη Κυριακάκη, που πρόσκεινται στην ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλτι.

Επιλογή του Αλέξη Τσίπρα έχει φανεί πως είναι να μην προβεί σε διαγραφές θέλοντας από τη μια να μη δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα, αλλά και να μην πάει κόντρα στην ¨κουλτούρα¨ της Αριστεράς. Σε αυτή τη φάση από την πλειοψηφία κρίνεται πως οι ¨παραφωνίες¨ είναι διαχειρίσιμες και μπορουν να αντικρουστούν με μια σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις που επιλέγει να κάνει ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να παραμένει το νούμερο ένα στο κόμμα, αφού παρά τις σοβαρές πολιτικές διαφωνίες κανείς δεν έθεσε επί προσωπικού θέμα ηγεσίας.

Γεγονός είναι, πάντως, πως ο Πρωθυπουργός κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα για διεξαγωγή έκτακτου Σύνεδριου τον Σεπτέμβριο. Οι 109 υπογράφοντες κατά της συμφωνίας είχαν προβληματίσει έντονα την πλειοψηφία, που για ακόμα μια φορά φέρθηκε συνετά και άφησε τον χρόνο να τρέξει υπέρ της.

Στην επεισοδιακή Κεντρική Επιτροπή της Πέμπτης η παρουσία των ΜΜΕ κατάφερε να ρίξει ως ένα βαθμό τους τόνους, καθώς όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού τους ήξεραν πως τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό αυτή τη φορά. Ακόμα και έτσι, όμως μέσα από τις τοποθετήσεις των στελεχων έγινε περισσότερο ξεκάθαρο από ποτέ πως το διαζύγιο είναι αναπόφευκτό έστω και σε ¨δόσεις¨.

Αν και οι ψυχραιμότεροι πάντα ελπίζουν σε μια λύση κοινής πορείας στο πλαίσιο του πλουραλισμού που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό η στροφή του Μαξίμου σε αντισταθμιστικά μέτρα έναντι της συμφωνίας, στην ανάδειξη του κοινωνικού προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ και στη διευθέτηση του χρέους, αλλά και η πλευρά του Παναγιώτη Λαφαζάνη να ξαναρχίσει να “ρίχνει νερό στο κρασί της”.

Η νίκη της Κεντρικής Επιτροπής για τον Αλέξη Τσίπρα θεωρείται διττή αφού από τη μια κέρδισε πολύτιμο πολιτικό χρόνο, ενώ από την άλλη έχει την ευκαιρία να ανανεώσει τους συσχετισμούς μέσα στο συνέδριο κάνοντας άνοιγμα σε πιο φίλιες δυνάμεις. Μένει σε αυτό το πεδίο να δούμε πως θα δράσουν και οι Πασοκογενείς (Μητρόπουλος, Κουρουμπλής), αλλά και η κίνηση των ¨53+¨ που αποτελούν βαρόμετρο των εξελίξεων το τελευταίο διάστημα.

Οι “53+” δεν έδειξαν “τα δόντια τους” και παρά το γεγονός ότι είχαν αντιδράσει με τη συμφωνία επέλεξαν να στηρίξουν τον πρωθυπουργό, διαφωνώντας απλώς με το εσωκομματικό δημοψήφισμα. Αυτό για την πλευρά της πλειοψηφίας θεωρήθηκε μια καλή βάση προκειμένου να τεθούν οι νέες συμμαχίες για το Συνέδριο του Σεπτεμβρίου.

Η επιλογή που έκανε ουσιαστικά η Κεντρική Επιτροπή είναι, υπό τις παρούσες συνθήκες, να παρατείνει για ένα μήνα τουλάχιστον την συνύπαρξη των “προεδρικών” με την Αριστερή Πλατφόρμα, ακολουθώντας το “μοντέλο” Κυβέρνησης – Ζωής Κωνσταντοπούλου, που αντέχει μέχρι τις εκλογές, όπως έχουν παραδεχτεί και κορυφαίοι υπουργοί.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα – Λαφαζάνη προκείμενου οι τόνοι να πέσουν έχει πλέον απομακρυνθεί. Η κάθε πλευρά έχει τραβήξει ξεκάθαρα το δρόμο της και τοποθετείται με κάθε ευκαιρία δημοσίως. Ο πρωθυπουργός απο την πλευρά του μπορεί πλέον να λέει, πως συνεπής σε ό,τι είχε πει, έλαβε την εξουσιοδότηση από το κόμμα να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επαναλαμβάνει πως εναλλακτική λύση υπάρχει επιδιώκοντας να εξειδικεύσει τα επιχειρήματά του και τονίζοντας, πως δεν είναι αυτός που επέλεξε να απομακρυνθεί απο τις αρχές και τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: news247.gr