O Λαφαζάνης διαψεύδει τα περί…σύλληψης Στουρνάρα

O Λαφαζάνης διαψεύδει τα περί…σύλληψης Στουρνάρα

Τι λένε κύκλοι του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για το σενάριο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. 

Τα όσα φέρεται να είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης στα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας σχετικά με το εναλλακτικό σχέδιο για εθνικό νόμισμα, προκάλεσαν αίσθηση, σε βαθμό που να μεταφραστούν ως… πρόθεση για να γίνει «εισβολή» στο Νομισματοκοπείο στο Χολαργό.

Κύκλοι του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης διέψευδαν κατηγορηματικά ότι ο ίδιος συστήνει παραβίαση του Νομισματοκοπείου και σύλληψη του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως αναφέρει το news247.gr, ο κ. Λαφαζάνης δεν έφτασε σε τέτοιες “επιχειρησιακές λεπτομέρειες”, ωστόσο περιέγραψε πράγματι το τι θα μπορούσε να γίνει για να περάσουμε σε εθνικό νόμισμα.

Το σχέδιο προέβλεπε να χρησιμοποιήσουμε τη ρευστότητα που υπήρχε στο δίκτυο της ΤτΕ (από Τρισέ και Προβόπουλο) και να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα ως μεταβατικό πρόγραμμα προς το εθνικό νόμισμα, σε περίπτωση που οι δανειστές (όπως έγινε) απέρριπταν τις προτάσεις μας και μας στερούσαν τον ELA.

Αυτό θα γινόταν με με πράξη υπουργικού συμβουλίου για την επιβίωση του λαού, ακόμα και με πίστωση και θα το ξεπληρώναμε αργότερα (γιατί αυτά τα χρήματα τα παίρνεις μόνο με άδεια της ΕΚΤ).

Η πρόταση Λαφαζάνη προέβλεπε τα εξής:

– Όχι στα νέα μέτρα λιτότητας

– Ρευστότητα και ανάπτυξη

– Διαγραφή χρέους

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο χρόνο, η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα θα έπαιρνε 2-3 μήνες. Η κυβέρνηση αν δεν της έκοβαν το ELA θα στεκόταν με βάση τα τρία παραπάνω βήματα. Σε περίπτωση όμως που μας έκοβαν το ELA, θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί το μεταβατικό πρόγραμμα με τα 22 δισ. από την ΕΚΤ.

Θεσμικά δεν μπορείς να πάρεις αυτά τα χρήματα, αλλά αν σου έκοβαν το ELA, θα προχωρούσαμε -σύμφωνα με το σχέδιο- σε μονομερή ενέργεια για την επιβίωση του λαού, που είναι και το πρώτο μέλημα κάθε κυβέρνησης.

Σχέδια επί χάρτου, μη θεσμικά που σίγουρα δεν αποτελούν σοβαρή εναλλακτική για τη χώρα…