Ο Μάριο Ντράγκι βρίσκει έναν απρόσμενο σύμμαχο;

Ο Μάριο Ντράγκι βρίσκει έναν απρόσμενο σύμμαχο;

Μετατόπιση της γερμανικής Μπούντεσμπανκ προς ανάληψη περαιτέρω μέτρων τόνωσης της οικονομίας της ευρωζώνης εάν χρειαστεί.

Ένα πιο βήμα προς τη συναίνεση όσον αφορά πιο επιθετικές ενέργειες για την οικονομία της Ευρωζώνης, φέρεται να κάνει πλέον η Μπούντεσμπανκ. Η γερμανική κεντρική τράπεζα, που έχει υπάρξει από τους πιο σταθερούς επικριτές των τελευταίων ενεργειών του Μάριο Ντράγκι, σε μηνιαίο δελτίο της εμφανίστηκε να αντηχεί την ορολογία την οποία χρησιμοποίησε ο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στη Φραγκφούρτη μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την 4η Δεκεμβρίου—αν και δεν έφθασε στο σημείο να ταχθεί ανοικτά υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης, του τυπώματος χρήματος για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Η αλλαγή του τόνου χαρακτηρίζεται πάντως σημαντική, καθώς ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας που χαρακτηρίζεται ιέραξ σε θέματα νομισματικής πολιτικής, διστάζει να ταχθεί υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης, της βασικής πολιτικής που συζητείται στους κόλπους της ΕΚΤ προς υιοθέτηση στις αρχές του χρόνου.

«Οι κίνδυνοι για την οικονομική προοπτική στην ευρωζώνη είναι πτωτικοί», ανέφερε η Μπούντεσμπανκ, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας ενέκρινε ομόφωνα τη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει περαιτέρω μη συμβατικά μέτρα εάν χρειαστεί.

«Αυτό πιθανόν σημαίνει ότι στις αρχές του ερχόμενου έτους οι βλέψεις, ο ρυθμός και η σύνθεση των μέτρων μπορεί να αλλάξουν», επισήμανε η Μπούντεσμπανκ.

Τα ανώτατα στελέχη της ΕΚΤ συζητούν το τελευταίο διάστημα εάν και κατά πόσον πρέπει να αναληφθεί νέα δράση για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να ενσκήψει αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη, στην οποία ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 0,3%, πολύ κάτω από το ποσοστό που αποτελεί το στόχο της ΕΚΤ, δηλαδή κοντά στο, αλλά λίγο κάτω από το 2%.

Σύμφωνα με μια έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters με βάση δείγμα οικονομολόγων, εντείνονται οι ανησυχίες περί του ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται να προκαλέσει αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη— εξωθώντας την ΕΚΤ να αποφασίσει πράγματι να αγοράσει κρατικά ομόλογα στις αρχές του 2015.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα ανέφερε ακόμη ότι θα χρειαστεί να μειώσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό το 2015, εάν η πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου αποδειχθεί μακροχρόνια.

Μόλις δέκα ημέρες αφού δημοσιοποίησε επικαιροποιημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, η Μπούντεσμπανκ ανέφερε ότι η μείωση των τιμών του αργού έχει φθάσει το 11% κάτω από τις υποθέσεις στις οποίες βασίστηκαν οι προβλέψεις της.

«Μια τέτοια μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου κατατείνει σε μια αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό και σε μια αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του ΑΕΠ», ανέφερε η γερμανική κεντρική τράπεζα στο μηνιαίο της δελτίο.

«Εάν συνεχιστούν οι χαμηλές τιμές του αργού, η πρόβλεψη για το ποσοστό του πληθωρισμού ενδέχεται να χρειαστεί να αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω κατά 0,4%», πρόσθεσε.

Οι τελευταίες προβλέψεις της Μπούντεσμπανκ κάνουν λόγο για πληθωρισμό 1,1% το 2105.