Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ασφαλείας εάν ταξιδεύτετε με Airbnb

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ασφαλείας εάν ταξιδεύτετε με Airbnb

Προσοχή με το ασύρματο ίντερνετ εάν θέλετε να γυρίσετε σπίτι σας χωρίς προβλήματα.

Όταν μένετε στο σπίτι κάποιου αγνώστου που νοικιάσατε μέσω του Airbnb, πρέπει να είστε πάντοτε σε εγρήγορση όσον αφορά τη χρήση του WiFi είτε μέσω του κινητού σας είτε μέσω υπολογιστή.

Κι αυτό γιατί το σύστημα μπορεί να έχει «μολυνθεί» από κάποιον άλλο ένοικο πριν από εσάς.

Αυτή τη συμβουλή δίνει ο ερευνητής ασφάλειας δικτύων Τζέρεμι Γκάλογουεϊ, ο οποίος παρουσίασε τους κινδύνους που παραμονεύουν σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Ο Γκάλογουεϊ σημείωσε την Πέμπτη στο συνέδριο ψηφιακής ασφάλειας του Λας Βέγκας ότι είναι πάρα πολύ εύκολο για κάποιον ενοικιαστή σπιτιών μέσω Airbnb να μολύνει το ρούτερ του σπιτιού και να κατασκοπεύει τον ιδιοκτήτη του ή άλλους ενοίκους.

Όπως είπε, ο χάκερ μπορεί να πάρει το ρούτερ, να πατήσει το κουμπί reset και να ενεργοποιήσει τον χειρισμό εξ αποστάσεως.

Οποιοσδήποτε μείνει στο ίδιο σπίτι μετά από αυτόν ρισκάρει να παραχωρήσει πρόσβαση στον χάκερ σε οτιδήποτε ανοίξει όταν συνδεθεί στο μολυσμένο δίκτυο: αριθμοί λογαριασμών, κωδικοί τραπεζών, e-mail. Τα πάντα.

«Να είστε σε εγρήγορση και πολύ υποψιασμένοι», είπε στην ομιλία του ο Γκάλογουεϊ. «Αυτή τη στιγμή το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να κάνει δικό του δίκτυό σας είναι να ανοίξει την πόρτα και να μπει».

Τι συμβουλεύει λοιπόν ο Γκάλογουεϊ για να γλιτώσουμε από πιθανό χακάρισμα; Εάν κάποιος είναι φιλοξενούμενος τότε καλύτερο θα είναι να χρησιμοποιήσει μια σύνδεση VPN ή να μετατρέψει το κινητό του σε internet hot spot όταν συνδέεται με κάποιο άλλο κοντινό δίκτυο.

Το Airbnb επιχειρεί να υποτιμήσει το γεγονός, λέγοντας ότι η συμβουλή του προς τους ιδιοκτήτες είναι να φυλάσσουν τα ρούτερ σε ασφαλές σημείο και μακριά από τους επισκέπτες. Επίσης η συμβουλή που δίνει είναι να αλλάζει ο κωδικός πρόσβασης στο WiFi μετά από κάθε επισκέπτη.

Επιπλέον το Airbnb σημειώνει ότι δεν μπορεί κάποιος χάκερ να κάνει αυτό το πράγματα συνεχόμενα πολλές φορές, διότι η ίδια η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να μπει στο ιστορικό οποιοδήποτε και να δει σε ποια μέρη ταξίδεψε. Κάτι το οποίο αμέσως θα προδώσει την ταυτότητά του και θα τον παραδώσει στην αστυνομία.