Ο μετεωρολόγος των αγορών αναλύει τις συνέπειες του Brexit

Ο μετεωρολόγος των αγορών αναλύει τις συνέπειες του Brexit

Δίνει το στίγμα του για τις σημαντικότερες διεθνείς χρηματιστηριακές επενδύσεις.

Του Αν.Σ.Τσομπανίδη*

Το Brexit,στην ψυχρή κωδικοποιημένη γλώσσα του μετεωρολόγου αποτυπώνεται σε ευρείς νότιες κινήσεις οι περισσότερες όμως εκ των οποίων είχαν ιχνηλατηθεί από τα προηγούμενα εβδομαδιαία δελτία μας. Το σημαντικότερο ζητούμενο θα έχει να κάνει με την στρατηγική σταθεροποίησης των ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών αγορών με τον σημαντικότερο άλλωστε πυλώνα τους να βρίσκεται στο City. Oσον αφορά στις μάκρο συνιστώσες που θα επαναδιαμορφώσουν τα βαρομετρικά πεδία των αγορών αυτές θα παραμείνουν,ως φυσικό,εξαιρετικά δυσδιάκριτες και ως εκ τούτου οι ορθολογικοί επενδυτές πρέπει να διαμορφώσουν τακτική «wait and see» , η οποία καθιστά τους αναλαμβανόμενους κινδύνους σχετικά λελογισμένους.

Ευρώ-Δολάριο
Στις παρυφές του Brexit η βασική ισοτιμία και ως εκ τούτου οι περισσότεροι συμμετέχοντες traders κινήθηκαν ώριμα με αποτέλεσμα η ισοτιμία να διατηρηθεί στο εύρος 1,11-1,15 δολαρίων ανά ευρώ. Εαν εμπεδωθεί το επίπεδο των 1,1150 , η πυξίδα θα διατηρήσει την πρόβλεψη για ήπιο βαρομετρικό πεδίο (1,11-1,15 δολάρια ανά ευρώ, ενώ σε αντίθετη περίπτωση προς τα κάτω διάσπασής του, η πυξίδα μας σηματοδοτεί αλλαγή κατεύθυνσης υπέρ του δολαρίου.

Δολάριο-Στερλίνα
Το διαχρονικό σημείο αλλαγής και μετακίνησης τάσης (pivot point) είναι τα 1,40 δολάρια ανά βρετανική λίρα όπως δηλαδή κινούνταν και προ του BREXIT. Έτσι η στερλίνα φαντάζει λιγότερο ασταθής στην χρηματιστηριακή συμπεριφορά της από ότι προβλεπόταν εάν μάλιστα σταθμισθεί και η επικείμενη χρηματοοικονομική αστάθεια της χώρας.

Ευρώ –Στερλίνα
Το πιο ομαλό πεδίο,το οπoίο απορρόφησε περισσότερο ήπια τους κραδασμούς λόγω Grexit, περιβάλλει την ισοτιμία ευρώ στερλίνας, η οποία και επανήλθε στα προηγούμενα υψηλά έτους ήτοι στα επίπεδα του 0,81 της λίρας έναντι του ευρώ.Το τμήμα αυτό της αγοράς του Forex συγκεντρώνει χαμηλή ρευστότητα έναντι των άλλων βασικών δυάδων που προβλέπει η στήλη και έτσι αιτιολογείται και η περιορισμένη μεταβλητότητα.

Δολάριο-Γιέν
Με την ένταση του αέρα του ανοδικού καταφυγίου, που δικαιολογημένα προσέδωσαν οι αγορές στο ιαπωνικό νόμισμα λόγω Brexit,το γιέν καταγράφεται στην πυξίδα στο βορειότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο 2014. Με την σταδιακή αποκατάσταση των ισορροπιών στις οικονομίες και τις αγορές και με την επικούρηση των λεκτικών παρεμβάσεων των ιαπωνικών φορέων πολιτικής θα μπορέσουμε να δούμε το γιέν σταδιακά προς την περιοχή των 110-11 γιέν ανα δολάριο.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α.Α
Λόγω της υψηλής μεταβλητότητας, και με αφορμή το Brexit,ο πόλος στήριξης των αποτιμήσεων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών είναι οι 550 μονάδες.Υπάρχει βέβαια επιφυλακτικότητα για την ακρίβεια των εκτιμήσεων λόγω του ασταθούς περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν. Ακόμη όμως και με το επικρατούν βαρομετρικό χαμηλό οι τιμές των μετοχών των επαρκώς κεφαλαιοποιημένων συστημικών τραπεζών βρίσκονται σε επίπεδα 100% υψηλότερα από τα ιστορικά τους χαμηλά(δείκτης περί τις 275 μονάδες όπως φαίνεται και από το σχετικό διάγραμμα).

Dow Jones
Το παγκόσμιο βαρόμετρο των μετοχικών αξιών,που αντιπροσωπεύεται από τον εν λόγω δείκτη, κινήθηκε σε ένα πολύ λελογισμένο πεδίο υψηλών πιέσεων στον απόηχο του Brexit.Διατηρούμε την στήριξη των 30 αμερικανικών blue chips στην περιοχή των 17.000-17.100 μονάδων.

Πετρέλαιο
Λελογισμένη η πλαγιοκαθοδική νότια κίνηση του πετρελαίου προς την περιοχή των 47 δολαρίων ανά βαρέλι.Παρόλα αυτά ο «μαύρος χρυσός» παραμένει στην ζώνη της αφομείωσης (consolidation) του προηγούμενου ανοδικού κύματος που έφερε την τιμή του βαρελιού από τα 25 στα 50 περίπου δολάρια το βαρέλι .

Χρυσός
Περιορισμένη η κίνησή του ως ασφαλούς καταφυγίου αφού δεν υπερέβη καν την αντίσταση των 1320-1325 δολαρίων ανα ουγγιά.

*Πιστοποιημένου Επενδυτικού Συμβούλου

** Με την βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης μέσω της ελληνικής τεχνογνωσίας πλατφόρμας παροχής εφαρμοσμένης επενδυτικής πληροφόρησης Trading Vectos.