Ο μετεωρολόγος των αγορών αναλύει

Ο μετεωρολόγος των αγορών αναλύει
Photo: REUTERS

Κάνει προγνώσεις με το βαρόμετρό του και αξιολογεί τις διεθνείς χρηματιστηριακές επενδύσεις.

Σε ένα σχετικά περιορισμένο εύρος κινούνται οι περισσότερες βασικές ισοτιμίες στις αγορές συναλλάγματος με κύρια αιτία την αλλαγή πολιτικής της FED ως προς τον ετεροχρονισμό υλοποίησης, καθώς και τον βαθμό αύξησης των επιτοκίων. Γενική διαπίστωση πάντως είναι ότι οι περισσότερες αγορές νομισμάτων, μετοχών και εμπορευμάτων κινούνται βραχυπρόθεσμα από τις τεχνικές ενδείξεις, παρά από την εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών.

EΥΡΩ-ΔΟΛΑΡΙΟ
Η κεντρική ισοτιμία συνεχίζει να κινείται σε εύρος (range trading) που για το τελευταίο τρίμηνο αντιστοιχεί στο 1,11-1,15 δολάρια ανά ευρώ. Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το δολάριο θα συνεχίσει να δοκιμάζει την ανοδική διάσπαση της αντίστασης του 1,11.

ΔΟΛΑΡΙΟ-ΓΙΕΝ
Οι αγορές θεωρούν ότι η τρέχουσα ισοτιμία, στην περιοχή των 108 γιέν ανά δολάριο, αποτυπώνει με ανισορροπία την τρέχουσα συγκριτική κατάσταση της ιαπωνικής οικονομίας και για αυτό κρίνουμε λογικές τις όποιες λεκτικές παρεμβάσεις υπέρ του ιαπωνικού νομίσματος.Οι τελευταίες αναμένεται να συνεχισθούν, μέχρι η αγορά να ισορροπήσει μεταξύ των 111 και 112 γιεν ανά δολάριο.

ΕΥΡΩ-ΣΤΕΡΛΙΝΑ
Το δημοψήφισμα για το BREXIT στις 23 Ιουνίου,αποτελεί ένα παράγοντα βραχυπρόθεσμης, και όχι μόνον, αβεβαιότητας για την εξέλιξη της ισοτιμίας. Ανάλογα και με τη δυναμική των προγνώσεων, εκτιμάμε ότι η ισοτιμία ευρώ-στερλίνας θα κινείται στο εύρος των 0,75-0,78 έως την τελική έκβαση του αποτελέσματος.

Το ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Η διαπραγμάτευση της τιμής του μαύρου χρυσού επέστρεψε στο διάστημα μεταξύ 40 και 50 δολαρίων ανά βαρέλι, τις  τιμές δηλαδή μεταξύ των οποίων ξεκίνησε, από τον Σεπτέμβριο του 2015, μία ισχυρή καθοδική κίνηση η οποία και διέσπασε έστω και παροδικά την ισχυρή αντίσταση των 30 δολαρίων ανά βαρέλι .Με την αγορά να δείχνει, με αφετηρία το 2016, σημεία επανάκαμψης , εκτιμούμε ότι εφόσον εμπεδώσει το εύρος διαπραγμάτευσης των 50 δολαρίων θα μπορέσει να κινηθεί και προς τα 60 δολάρια ανά βαρέλι.

ΧΡΥΣΟΣ
Κατά την διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2016, το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε μεταξύ 1.050-1.300 δολάρια η ουγγιά. Κατά την εκτίμησή μας δεν συντρέχουν επαρκείς θεμελιώδεις και τεχνικοί παράμετροι για την αλλαγή της τάσης στην εξέλιξη της τιμής του πολύτιμου μετάλλου. Κρίσιμο σημείο βασικής στήριξης θεωρούμε την περιοχή των 1250 δολαρίων ανά ουγγιά.

DOW-JONES
Ο βασικός αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης επανασυσπειρώνεται περιοδικά προς το εύρος των 17.500-18.000 μονάδων. Πριν από τις κινήσεις αυτές προηγείται μία απότομη συνήθως υποχώρηση,που ακραία κατέγραψε και τις 15.500 μονάδες, η οποία όμως σχετικά σύντομα ισορροπεί μέσω των κυρίαρχων τεχνικών των traders. Εαν πάντως συνεκτιμήσουμε και την εξέλιξη των μάκρο, ο δείκτης αποτίμησης των 30 μεγαλύτερων σε χρηματιστηριακή αξία αμερικανικών εταιρειών αναμένεται,σύμφωνα με το υπόδειγμά μας,να διατηρήσει το εύρος στήριξης των 17.100-17.300 μονάδων.

*Ο Αν.Σ.Τσομπανίδης είναι πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.Η τεχνική υποστήριξη ανήκει στην ελληνικής τεχνογνωσίας πλατφόρμα εφαρμοσμένης επενδυτικής πληροφόρησης Trading Vectors.