Ο μυστηριώδης τραπεζίτης πίσω από τη πιο γνωστή μπύρα του κόσμου

Ο μυστηριώδης τραπεζίτης πίσω από τη πιο γνωστή μπύρα του κόσμου

Ο πιο ενδιαφέρων άντρας πίσω από μια ισχυρή γυναίκα ίσως και να μην είναι ο Μπιλ Κλίντον.

της Πατρίσια Σέλλερς

Ως νέος ηθοποιός έπαιξε με τον Πίτερ Ο’ Τουλ στον Λόρενς της Αραβίας. Κέρδισε τρεις φορές Ολυμπιακό μετάλλιο σε δύο διαφορετικά αθλήματα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μετά έλαβε και MBA απ’ το ίδιο πανεπιστήμιο. Είναι αντιπρόεδρος επενδυτικής τραπεζικής στη Citigroup, υπεύθυνος για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Και είναι και σύζυγος μιας από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο.

Κι όμως, μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ για τον Μισέλ ντε Καρβάλιο: τον άντρα της Σαρλίν ντε Καρβάλιο, της μοναδικής κληρονόμου της αυτοκρατορίας Heineken.

Μέχρι το 2002, όταν ο πατέρας της Σαρλίν, Φρέντυ, – που οικοδόμησε την Heineken στην Αμερική και επέκτεινε τη μάρκα τόσο ώστε αυτή να είναι πλέον η πιο δημοφιλής μπύρα στον κόσμο – πέθανε, η Σαρλίν ήταν μητέρα πέντε παιδιών και πιστή σύζυγος τραπεζίτη στο Λονδίνο. Καθώς έβγαινε από το νεκροταφείο την ημέρα της κηδείας του πατέρα της, ο Μισέλ παρότρυνε τη Σαρλίν να εγκαταλείψει τη βολεμένη ζωή της και να εμπλακεί ενεργά ως ιδιοκτήτρια της Heineken.

Ο ντε Καρβάλιο έχει ζήσει μια πλήρη ζωή γεμάτη εμπειρίες. Γιος μιας Αγγλίδας κι ενός Βραζιλιάνου διπλωμάτη, γεννήθηκε στην Αγγλία, κι από παιδί κιόλας άρχισε να παίζει ως ηθοποιός. Με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μισέλ Ρέι, έπαιξε σε πολλές ταινίες, και ο γνωστότερος ρόλος του είναι αυτός του βοσκού Φαράζ στην ταινία Ο Λόρενς της Αραβίας. Παράτησε την υποκριτική για να πάει στο Χάρβαρντ, και μετά εξόργισε τους γονείς του παρατώντας το Harvard Business School για να συμμετάσχει με την εθνική ομάδα σκι της Βρετανίας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας.

Ύστερα από άλλες δύο Ολυμπιακές συμμετοχές με την ομάδα λουτζ της Βρετανίας, προτού ακολουθήσει μια καριέρα τραπεζίτη με πόστα στη Credit Suisse και τη Nikko Securities προτού πάει στη Citigroup.

Ο ντε Καρβάλιο γνώρισε τη Σαρλίν, τη μοναχοκόρη του Φρέντι Χάινεκεν, στο χιονοδρομικό κέντρο του Σεν Μόριτς, όπου και ο δύο οικογένειες είχαν εξοχικά. «Το ωραιότερο πράγμα που είπε ποτέ για μένα ο πατέρας της Σαρλίν ήταν ‘Δεν θέλει τη Σαρλίν για τα λεφτά της’» λέει ο Μισέλ. Αφότου παντρεύτηκαν το 1983, έκαναν πέντε παιδιά μαζί, το ένα μετά το άλλο.

Η Σαρλίν ήταν 47 ετών όταν πέθανε ο μπαμπάς της. Κι από εκεί που είχε μόνο μια μετοχή της εταιρείας Heineken, βρέθηκε απ’ τη μια μέρα στην άλλη να κατέχει 100 εκατομμύρια μετοχές και τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας. Ο Μισέλ βοήθησε τη γυναίκα του να αναλάβει τις ευθύνες της εμπλοκής με την επιχείρηση: την ενθάρρυνε, ταξίδεψε μαζί της για να δουν εγκαταστάσεις, και την υποστήριξε στην αξιολόγηση του διοικητικού προσωπικού.

Πολλοί σκέφθηκαν ότι το ζεύγος ντε Καρβάλιο θα πουλούσε τη Heineken, αλλά τελικά δε συνέβη κάτι τέτοιο. Μάλιστα, όταν ένας ανταγωνιστής, η SABMiller, κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της εταιρείας, η απάντηση της Σαρλίν ήταν ένα άμεσο και ανυποχώρητο «όχι».

Πυξίδα του ντε Καρβάλιο είναι η μείωση της γραφειοκρατίας στη Heineken και η ανάπτυξη της εταιρείας μέσω επενδύσεων. «Αν δεν αναπτυχθείς, αρχίζεις να πεθαίνεις», αρέσκεται να λέει. Και πάνω απ’ όλα, δεν ξεχνά να αναγνωρίζει το έργο και την ηγετική φυσιογνωμία της γυναίκας του. Στο χριστουγεννιάτικο γεύμα της εταιρείας, μίλησε σε 50 ανώτερα στελέχη με θέμα «Γυναίκες στη Heineken».

Αφού ευχαρίστησε τη Λόρενς Ντεμπρού που ανέλαβε γενική οικονομική διευθύντρια της εταιρείας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε «μια γυναίκα που αξίζει τις ευχαριστίες μου: την αγαπημένη μου σύζυγο».