Ένας μόλις 13 χρονών εφευρέτης – επιχειρηματίας

Ένας μόλις 13 χρονών εφευρέτης – επιχειρηματίας

Ο Αμερικανός Σουμπχάμ Μπάνερτζι σχεδίασε έναν οικονομικό εκτυπωτή για τυφλούς στο τραπέζι...της κουζίνας του και χρηματοδοτείται από την Intel.

Ο 13χρονος Αμερικανός Σουμπχάμ Μπάνερτζι, ο νεότερος εφευρέτης-επιχειρηματίας στην ιστορία, κατάφερε να σχεδιάσει τον πιο οικονομικό εκτυπωτή για κείμενα στην γλώσσα Μπράιγ, την οποία χρησιμοποιούν όσοι έχουν δυσκολία στην όραση.

Καθώς διάβαζε ένα φυλλάδιο για τυφλούς  που έπεσε στα χέρια του, είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει τα τουβλάκια Mindstorms της «Lego», δημιουργώντας κάτι πολύ έξυπνο και παράλληλα οικονομικό . Με τα τουβλάκια ήθελε να φτιάξει πρωτόλειο και χαμηλού κόστους εκτυπωτή κειμένων, που θα μπορούσαν να διαβάσουν αυτοί οι άνθρωποι.

Η ιδιαιτερότητα του μηχανήματος έγκειται στο ότι το κόστος ίσως να είναι δέκα φορές χαμηλότερο (σχεδόν 300 με 350 δολ.). Ο νεαρός έχει ήδη από πέρυσι την χρηματοδοτική στήριξη της Intel.

maxresdefault

Ο Σουμπχάμ ενσωμάτωσε τον επεξεργαστή Intel  Edisson  στη συσκευή του και η Intel αποφάσισε να στηρίξει  οικονομικά την νεοϊδρυθείσα εταιρεία του Braigo Labs. Να αναφερθεί ότι στην εν λόγω εταιρεία διευθύνων σύμβουλος είναι η μητέρα του μικρού εφευρέτη, ενώ ο πατέρας του είναι μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας, σοφέρ του γιου του και εκπρόσωπος τύπου.

Η εταιρεία είχε χρηματοδοτηθεί αρχικά με το ποσό των 35.000 δολαρίων, των γονεϊκών αποταμιεύσεων.

«Είναι μια κλασσική ιστορία της Σίλικον Βάλεϊ», σχολιάζει ο περήφανος πατέρας, ο οποίος κατανοεί ιδιαίτερα τι συμβαίνει με τον γιο του. Ο ίδιος απασχολείται σε εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ. «Απλώς αντί ο Σούμπχαμ να ιδρύσει την εταιρεία του στο γκαράζ, την δημιούργησε στο τραπέζι της κουζίνας μας».

Πάντως δεν αποκαλύπτει κανείς το ύψος των κεφαλαίων που δόθηκαν στον έφηβο επιχειρηματία, ο οποίος με αυτά θα κάνει προσλήψεις προσωπικού και θα κατασκευάσει έναν καλύτερο εκτυπωτή.

Ο ίδιος ο Σάμπχαμ πάντως διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει το σχολείο του παράλληλα με την ενασχόλησή του με την Braigo Labs.

Όπως φαίνεται πάντως τα ηλικιακά όρια των μικρών εφευρετών που κάνουν τους μεγαλύτερους να μένουν έκπληκτοι στις ικανότητές τους, κατεβαίνουν συνέχεια. Ο κατά μεγαλύτερος του Σουμπχάμ, Νίκ Νταλοϊζιο, είχχε σχεδιάσει την εφαρμογή ανάγνωσης ειδήσεων Summly το 2011, όταν ήταν 15 ετών και στα 17 του αγοράστηκε από την Yahoo.