«Ο Μόρσι είναι καλά», διαβεβαιώνει η Κάθριν Άστον

«Ο Μόρσι είναι καλά», διαβεβαιώνει η Κάθριν Άστον

Συνάντηση με τον Μόρσι είχε η εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην προσπάθεια να βγει η Αίγυπτος από την πολιτική κρίση.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, συναντήθηκε με τον αποπεμφθέντα πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, και ολοκλήρωσε το ταξίδι που πραγματοποίησε σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στην αιγυπτιακή πολιτική κρίση.

«Είχαμε μια φιλική, ανοιχτή και σε βάθος συνομιλία», δήλωσε η κ. Άστον που επιβεβαίωσε πως ο Μόρσι είναι καλά στην υγεία του και έχει πρόσβαση στην τηλεόραση και τις εφημερίδες.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αρνήθηκε πως έκανε πρόταση για «ασφαλή έξοδο» στον Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κρατείται από τις 3 Ιουλίου σε μυστική τοποθεσία από τον αιγυπτιακό στρατό, και δήλωσε πως η επίσκεψή της είχε σκοπό να καθησυχάσει την οικογένειά του που δεν μπορεί να τον επισκεφτεί.  «Προσπάθησα να βεβαιωθώ ότι η οικογένειά του γνωρίζει ότι είναι καλά», ανέφερε στους δημοσιογράφους.

Οι ισλαμικές οργανώσεις που στηρίζουν τον Μόρσι δήλωσαν στην κ. Άστον πως θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις τους έως ότου «επιστρέψει η συνταγματική νομιμότητα στη χώρα».

Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Αίγυπτο

Η Άστον έφθασε το βράδυ της Κυριακής στην Αίγυπτο και τη Δευτέρα είχε συνομιλίες με τον αρχηγό του στρατού στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, τον άνθρωπο πίσω από την αποπομπή του Μόρσι, με μέλη της προσωρινής κυβέρνησης και με εκπροσώπους του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, της πολιτικής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Πριν φθάσει στην Αίγυπτο, η Άστον δήλωσε ότι θα ασκήσει πιέσεις ώστε στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη χώρα, να μετάσχουν όλα τα πολιτικά κόμματα, και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Η πολιτική κρίση στη χώρα κλιμακώνεται μετά τον θάνατο 72 πολιτών και ενός αστυνομικού στις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του Μόρσι και δυνάμεων της τάξης το πρωί του Σαββάτου στο Κάιρο.

Ένας επιχειρηματίας στο τιμόνι του Πακιστάν

Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα διαλύσει με τη βία τις καθιστικές διαμαρτυρίες που πραγματοποιούν οι ισλαμιστές εδώ κι έναν μήνα στο Κάιρο, λέγοντας ότι αποτελούν εστίες «τρομοκρατίας» και προκαλώντας έτσι φόβο για νέες αιματοχυσίες.

Η Ε.Ε. επιδιώκει έναν μεσολαβητικό ρόλο στην πολιτική κρίση τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς αυξάνεται στην Αίγυπτο η καχυποψία για αμερικανική εμπλοκή. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καθυστέρησε την παράδοση την περασμένη εβδομάδα τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Αίγυπτο σε μια κίνηση δυσαρέσκειας για την τροπή που έχουν λάβει οι εξελίξεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters