Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Αίγυπτο

Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Αίγυπτο

Κάλεσμα από τους υποστηρικτές του Μόρσι για μαζικές διαδηλώσεις αύριο.

Υπό το σύνθημα «οι μάρτυρες του πραξικοπήματος» αναμένεται να διαδηλώσουν απόψε και αύριο, σε όλη την Αίγυπτο, οι υποστηρικτές του αποπεμφθέντος προέδου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, που παραμένει υπό κράτηση από τις 3 Ιουλίου.

Οι υποστηρικτές του Μόρσι κάλεσαν «ένα εκατομμύριο διαδηλωτές» σε πορεία προς «τα διοικητικά κτίρια των δυνάμεων ασφαλείας για να καταδικάσουν τις εγκληματικές ενέργειες και την χρήση πραγματικών πυρών από το υπουργείο Εσωτερικών εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών» κατά τη διάρκεια των ταραχών που ξεκίνησαν την Παρασκευή και κόστισαν τη ζωή σε 72 ανθρώπους.

Μυρίζει μπαρούτι ξανά στην Τυνησία

Σήμερα οι υποστηρικτές του Μόρσι πραγματοποίησαν πορείες στο κτίριο όπου στεγάζεται η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, στην οικία του υπουργού Εσωτερικών και στον δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο.

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, βρίσκεται στο Κάιρο για συνομιλίες, τόσο με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, όσο και με τον επικεφαλής του αιγυπτιακού στρατού, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και τον προσωρινό πρόεδρο, Άντλι Μανσούρ. Στόχο των συνομιλιών, όπως δήλωσε, αποτελεί η επίτευξη μιας «διαδικασίας μετάβασης που θα περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές πλευρές, δηλαδή και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους».

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ναμπίλ Φαχμί, ζήτησε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας πως χρειάζεται να μπει ένα τέλος στην επίκληση και τη χρήση βίας.

Η Ιταλία ποντάρει -και αυτή- στην ενέργεια για την οικονομική αναστήλωσή της.

Οι συγκρούσεις του τελευταίου τριημέρου ήταν οι πλέον αιματηρές μετά τη σύλληψη του Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τις δυνάμεις ασφαλείας ότι άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά, ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έκανε μόνο χρήση δακρυγόνων.

Η νέα κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσει αυστηρά τους υποστηρικτές του Μόρσι που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις τους παρά τις προειδοποιήσεις.