Ο Μr. JP Morgan θα ξανασυναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά

Ο Μr. JP Morgan θα ξανασυναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά

Η πορεία του «κυρίου άψογου» Τζέιμι Ντάιμον, τα σκάνδαλα της JP Morgan και το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Είναι 57 ετών, απόφοιτος του Harvard, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης από πλευράς ενεργητικού αμερικανικής τράπεζας, JP Morgan Chase & Co. Ο λόγος για τον γνωστό στους διαδρόμους της Wall Street και ως «ο κύριος άψογος», Τζέιμι Ντάιμον, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό την Δευτέρα στο πλαίσιο των νέων επαφών του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη συνάντηση τους, καθώς είχαν συζητήσει για τις προοπτικές επενδύσεων στην ελληνική οικονομία στις 9 Αυγούστου, όταν ο κ. Σαμαράς βρέθηκε ξανά στην Αμερική για να συναντήσει τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. H διοίκηση της JP Morgan έχει πάρει θέση εδώ και καιρό κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε δηλώσεις της τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ σε πρόσφατη έκθεση της έκανε λόγο για «επενδυτικές ευκαιρίες» στην ελληνική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη: Μαραθώνιος επαφών του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ

Ο σχεδόν… «άψογος» CEO
Όμως ο τραπεζίτης που φάνταζε μέχρι πρότινος «υπόδειγμα», έχει παράλληλα να ασχοληθεί με εξίσου σημαντικά προβλήματα που «αμαυρώνουν» το μέχρι σήμερα «άψογο» προφίλ του.

Αν και κράτησε «όρθια» την JP Morgan στα δύσκολα χρόνια της χρηματοοικονομικής κρίσης, οδηγώντας της το 2012 σε κέρδη 21 δις. ευρώ και 6,5 δισ. δολάρια στο α’ τρίμηνο του 2013 , ο πρόεδρος και CEO της επενδυτικής τράπεζας φαίνεται να χάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη των υπόλοιπων μετόχων της και φαντάζει «πιο μόνος από ποτέ» σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Ο Ντάιμον , προδομένος από την ακόρεστη αναζήτηση κέρδους, κατηγορείται για ολιγωρία στην αντιμετώπιση πρόσφατου σκανδάλου που δημιούργησε «τρύπα» στα ταμεία της JP Morgan, ύψους 6 δισ. ευρώ.

Το σκάνδαλο και η προσπάθεια συμβιβασμού
Ένα σκάνδαλο το οποίο σχετίζεται με συναλλαγές παραγώγων, τη σημασία του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co , είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να υποβαθμίσει χαρακτηρίζοντάς το «πολύ κακό για το τίποτα».

Τα πρόστιμα για το σκάνδαλο, που είχε γίνει γνωστό με την ονομασία «Η Φάλαινα του Λονδίνου», περιλαμβάνουν 300 εκατ. δολάρια τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν στην ομοσπονδιακή υπηρεσία η οποία είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία και τον έλεγχο των τραπεζών, 200 εκατ. δολάρια καταβλητέα στην ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, 200 εκατ. στην επιτροπής κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και 137,6 εκατ. λίρες (219,74 εκατ. δολάρια) στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας.

Η τράπεζα, αναφερόμενη στις συμφωνίες αυτές για την διευθέτηση των προσφυγών εναντίον της σε αστικά δικαστήρια, έκανε λόγο για ένα «μεγάλο βήμα στις συνεχιζόμενες προσπάθειές της να αφήσει τα ζητήματα αυτά πίσω της».

Όμως οι συμφωνίες αυτές δεν επιλύουν την ποινικού χαρακτήρα έρευνα που διεξάγουν εισαγγελείς στις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την υπόθεση αυτή, η οποία στοίχισε ζημίες 6,2 δισ. δολαρίων μετά τις αγοραπωλησίες παραγώγων πέρυσι.

Παράλληλα η JP Morgan, βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το υπουργείο Οικιστικής και Αστικής Ανάπτυξης και τον Γενικό Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης για έναν διακανονισμό των εις βάρος της ερευνών στις ΗΠΑ, που αφορούν στεγαστικά δάνεια, πληρώνοντας 11 δισ. δολάρια…

Διαβάστε σχετικά: Διακανονισμό ύψους 11 δισ. δολαρίων συζητά η τράπεζα JP Morgan