Ο νέος κορωνοϊός «μολύνει» και τις μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών

Ο νέος κορωνοϊός «μολύνει» και τις μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών
Και οι πέντε τιτάνες της τεχνολογίας είδαν τις μετοχές τους να κατρακυλούν τουλάχιστον κατά 4% καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν συγκρατημένοι μπροστά στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού που έκανε πολλούς να μιλάνε για πανδημία.

Οι φόβοι για τον κορωνοϊό οδήγησαν τη Δευτέρα στο να «σβηστούν» πάνω από 200 δισ. δολάρια από τη συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση της αγοράς των: Apple, Google, Alphabet, Amazon, Microsoft και Facebook.

Και οι πέντε τιτάνες της τεχνολογίας είδαν τις μετοχές τους να κατρακυλούν τουλάχιστον κατά 4% καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν συγκρατημένοι μπροστά στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού που έκανε πολλούς να μιλάνε για πανδημία. Η Apple, η μεγαλύτερης αξίας εταιρεία που βρίσκεται στο Χρηματιστήριο στον κόσμο, είδε πάνω από 60 δισ. δολάρια να εξαφανίζονται από την κεφαλαιοποίησή της που αγγίζει τα 1,4 τρισ. δολάρια.

Η Microsoft επίσης έχασε σχεδόν 60 δισ. δολάρια, ενώ η κεφαλαιοποίηση της Amazon και της Alphabet μειώθηκε πάνω από 40 δισ. δολάρια η καθεμία. Το Facebook, η εταιρεία με τη μικρότερη αξία στο γκρουπ, έχασε πάνω από 25 δισ. δολάρια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τις Microsoft, Apple, Google, και Amazon, τις λεγόμενες μετοχές «MAGA», νωρίτερα μέσα στον μήνα, όταν και οι τέσσερις καυχιόντουσαν ότι η κεφαλαιοποίησή τους ξεπερνούσε το ένα τρισ. δολάρια. Το ξεπούλημα της Δευτέρας ώθησε την Alphabet κάτω από αυτή την εκτίμηση, και η Amazon έκλεισε μόλις λίγο παραπάνω από αυτό.

Αυτές οι πέντε κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες, φάνηκαν έτοιμες να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος νωρίς την Τρίτη, αν και οι μετοχές αυξήθηκαν περίπου 1% κατά την διαπραγμάτευση πριν την εμπορική διάθεση.

Ο νέος κορωνοϊός, έχει μολύνει περίπου 80.000 ανθρώπους, ευθύνεται για τον θάνατο πάνω από 2,600 και έχει επεκταθεί σε πάνω από 30 χώρες. Οι πρόσφατοι θάνατοι στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα έχουν προκαλέσει τον φόβο ότι θα επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και θα εμποδίσει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η Apple πρόσφατα προειδοποίησε ότι περιμένει να εμφανίσει μειωμένα κέρδη για το τρέχον τετράμηνο. Για αυτό ευθύνεται, σύμφωνα με την εταιρεία, το γεγονός ότι αναγκάστηκε να κλείσει καταστήματά της στην Κίνα, κάτι που με τη σειρά του υπονόμευσε την κίνηση των πελατών και διατάραξε την αλυσίδα παραγωγής της. Επενδυτές υποστηρίζουν ότι αναμένουν ότι η έξαρση θα επηρεάσει και τους ανταγωνιστές της Apple.