Ο νέος «μάγος» της διαφήμισης

Ο νέος «μάγος» της διαφήμισης
USA - 2011: Doug Griswold illustration of Facebook founder Mark Zuckerberg steering the Facebook "ship" as others reach for the handles. (Bay Area News Group/MCT via Getty Images)

Με σχεδόν ένα δισ. χρήστες ημερησίως και με «μαγικό ραβδί» τα ψηφιακά βίντεο, το Facebook κατακτά την online διαφημιστική «αρένα» και αλλάζει για πάντα τους κανόνες του «παιχνιδιού».

Ήταν 2013 όταν η «ομάδα νέων ιδεών» του Facebook αναζητούσε απάντηση στο γιατί τόσοι λίγοι χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης πατούσαν το «play» στα βίντεο που εμφανίζονταν στην κεντρική σελίδα τους. Ακόμη περισσότερο, αναζητούσε τρόπο να το αλλάξει. Τη «μαγική» λύση έδωσε η κινηματογραφική εκδοχή του… Χάρι Πότερ!

Συγκεκριμένα, για τον επικεφαλής της ομάδας, Κρις Κοξ, η επιφοίτηση ήρθε την πρώτη φορά που είδε τη «Daily Prophetnewspaper» τη διαδραστική εφημερίδα των μάγων της ταινίας, στην οποία -χάρη στα ειδικά εφέ- όλες οι ειδήσεις και οι φωτογραφίες ζωντάνευαν. «Γιατί να μην παίζουν αυτόματα και όλα τα βίντεο;», αναρωτήθηκε…

Δύο χρόνια αργότερα, η έμπνευση του Κοξ για το «autoplay» στα βίντεο που εμφανίζονται στο «news feed» μας έχει ανατρέψει ριζικά τόσο την εμπειρία του Facebook για τους ίδιους τους χρήστες, όσο και την αγορά της ψηφιακής διαφήμισης. Εκτιμάται πως τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια θεάσεις βίντεο πραγματοποιούνται καθημερινά στο διαδίκτυο από τους 1,4 δισ. χρήστες του μέσου, αριθμός ανάλογος των online θεάσεων του YouTube που εδώ και μια δεκαετία κυριαρχεί στον συγκεκριμένο χώρο.

Η επιτυχία πάντως δεν ήρθε εύκολα για τους «μάγους» του Facebook, που έπρεπε να βρούνε τον τρόπο να μην ενοχλούνται οι χρήστες από τα βίντεο που προβάλλονται αυτόματα -πρόβλημα που λύθηκε με το να παίζουν όλα τα βίντεο χωρίς ήχο- αλλά και να καταστήσουν εύκολο τόσο το upload όσο και τον διαμοιρασμό των βίντεο. Και το κατάφεραν: σήμερα το 70% των βίντεο στο Facebook «ανεβαίνουν» απευθείας από χρήστες -ποσοστό 25% πέρυσι- ενώ από τον Μάρτιο υπάρχει και η δυνατότητα «embed» των βίντεο από το Facebook σε άλλες ιστοσελίδες. Το σημαντικότερο όλων; Ο πιο πρόσφατος αλγόριθμος ενισχύει σημαντικά την απήχηση που έχουν τα video posts, ενώ οι μετρήσεις δείχνουν πως έχει αυξηθεί σημαντικά και ο χρόνος θέασης των βίντεο, αποδεικνύοντας πως το Facebook ξέρει να κρατά το ενδιαφέρον των χρηστών του.

Το γεγονός αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο στους διοικούντες του ιντερνετικού «γίγαντα». «Το Facebook έγινε συνώνυμο του mobile. Νομίζω πως ο επόμενος στόχος είναι να γίνει συνώνυμο και του mobile video», δήλωσε η αντιπρόεδρος global marketing της εταιρείας, Κάρολιν Έβερσον σε ένα πρόσφατο συνέδριο επενδυτών, «κλείνοντας» έτσι το μάτι στους διαφημιστές που επιθυμούν διακαώς πρόσβαση στο μεγαλύτερο κοινό του Facebook: τους νέους που δεν περνάνε τον χρόνο τους μπροστά σε μία τηλεόραση αλλά σε μία οθόνη smartphone, tablet ή υπολογιστή.

Σύμφωνα με το eMarketer, το Facebook έχει ήδη «καταλάβει» το ¼ της αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων mobile διαφημιστικής «πίτας», και τα περιθώρια ανάπτυξης είναι σημαντικά, αφού η πλατφόρμα διαθέτει σχεδόν όλα όσα θα ήθελαν να γνωρίζουν εκ των προτέρων οι διαφημιστές: τα στοιχεία, την οικογενειακή κατάσταση, τις προτιμήσεις και τις συνήθειες των χρηστών. Με άλλα λόγια, ένα απέραντο πεδίο για στοχευμένη, ποιοτική διαφήμιση, που μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΑΒ Hellas, η διαφημιστική δαπάνη για το digital display άγγιξε το 2014 τα 80 εκατ. ευρώ, με το βίντεο να καταλαμβάνει το 4% αυτής της δαπάνης. Εάν ισχύει η πρόβλεψη της πρόσφατης έρευνας της Cisco πως το 69% της συνολικής κίνησης στο Internet θα προέρχεται το 2018 μόνο από βίντεο, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πως το Facebook -στο οποίο σχεδόν 4 εκατομμύρια Έλληνες έχουν λογαριασμό και το οποίο επιλέγουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την προώθησή των προιόντων και υπηρεσιών τους- διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει ένα αξιόπιστο και σχετικά οικονομικό εργαλείο διαφημιστικής προβολής. Και όλα αυτά εξαιτίας του Χάρι Πότερ!

Το κείμενο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.