Ο Νονός, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, το Star Wars και η… ελληνική οικονομία

Ο Νονός, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, το Star Wars και η… ελληνική οικονομία

Οι δραματικές τριλογίες είναι το καλύτερο και η ελληνική είναι αυτή που θα κορυφωθεί άμεσα, αναφέρει το CNN.

Με τρεις από τις πιο γνωστές δραματικές τριλογίες παρομοιάζει το CNN Money την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ξένων πιστωτών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του: «Ο Νονός, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και το Star Wars. Τα μεγαλύτερα δράματα βγαίνουν σε τριλογίες και η ελληνική κρίση δεν μπορεί να είναι η εξαίρεση».

Το CNN Money σημειώνει πέντε σημεία-κλειδί που θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας μέχρι το τέλος του Απριλίου:

  1. Οι Πληρωμές

Στις 9 Απριλίου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει περίπου 460 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ , ενώ η κυβέρνηση τρέχει για να καλύψει έναν λογαριασμό περίπου 1,7 δισ. ευρώ για τις ανάγκες πληρωμών σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους έως το τέλος του μήνα.

  1. Τελειώνουν τα λεφτά

Μόνο οι Έλληνες γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των αποθεματικών του κράτους, σημειώνει το CNN Money. Τα έσοδα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου από τους φόρους ήταν κατά 1,1 δισ. χαμηλότερα από τις προβλέψεις. Οι αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ ότι η Ελλάδα δεν έχει τα χρήματα για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της αυξάνονται, όμως η ελληνική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά αυτά τα σενάρια.

  1. Ο χρόνος λιγοστεύει

Αυτό το οποίο είναι ξεκάθαρο, υπογραμμίζει το CNN Money, είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται σε αναζήτηση της τελευταίας δόσης του δανείου των 240 δισ. Η Αθήνα πιέζει για άμεση εκταμίευση των χρημάτων για να αποφύγει κάποιο οδυνηρό «ατύχημα», όμως οι πιστωτές εξακολουθούν να ζητούν πιστή εφαρμογή του προγράμματος για να ανάψουν το πράσινο φως για τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

  1. Οι Μεταρρυθμίσεις

Την Τετάρτη η Ελλάδα παρέδωσε μια λίστα μεταρρυθμίσεων στους δανειστές της. Στο κείμενο που δημοσίευσαν οι Financial Times αναφέρονται λεπτομέρειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη διαφθορά Προτείνεται επίσης λοταρία για τις αποδείξεις, νέος φόρος πολυτελείας και υψηλότερα έσοδα από τον τουρισμό. Υπάρχουν όμως, σημειώνει το CNN Money, και μια σειρά μέτρων τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις στους πιστωτές. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να επαναφέρει την 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές. Αυτά τα μέτρα χρειάζονται επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ το χρόνο, αναφέρει το CNN Money.

  1. Οι αγορές εξακολουθούν να είναι ανήσυχες

Όσο οι προθεσμίες για τις πληρωμές πλησιάζουν προς το τέλος, τόσο περισσότερο ανησυχούν οι αγορές, υπογραμμίζει το CNN Money. Οι μετοχές των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών πέφτουν από την αρχή του έτους. Η μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς έχασε το 63% της αξίας της, της Alpha Bank το 42% και της Eurobank το 38%. Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν ανέβει κι αυτό αποτελεί σημάδι ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ήδη το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο είναι κοντά στο 12%, υψηλότερο από το 11% της προηγούμενης εβδομάδας.