Ο «οδικός χάρτης» του Μακρόν για την επανίδρυση της Ε.Ε

Ο «οδικός χάρτης» του Μακρόν για την επανίδρυση της Ε.Ε

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης ενώ τόνισε την ανάγκη για ασφάλεια και ενότητα. 

Στη Σορβόνη βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος σε ομιλία του στο διάσημο πανεπιστήμιο,  τόνισε την αναγκαιότητα για άμεσες πρωτοβουλίες σε ότι αφορά στο θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «πρέπει να αναλάβουμε δράση, η πρώτη μεταρρύθμιση πρέπει να είναι στο θέμα της ασφάλειας». Ακόμη, μίλησε για το θέμα της επανίδρυσης της κυριαρχίας της Ενωμένης Ευρώπης που θα έχει ως κύριους άξονες τη στενότερη συνεργασία εντός της Ευρωζώνης, την περισσότερη ενότητα στα «μέτωπα» της ασφάλειας και του μεταναστευτικού.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι «ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη», ενώ υπεραμύνθηκε της θέσης για δημιουργία κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

Εξάλλου, ο Μακρόν, είναι θερμός υποστηρικτής της ιδέας για τη θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης παράλληλα με την ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Δυο ημέρες μετά από την πύρρειο νίκη της Άνγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές, και το μούδιασμα που επικρατεί λόγω της εισόδου του AfD στη Μπούτεστανγκ, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για μία πιο δημοκρατική Ευρώπη και κατέκρινε όσους θεωρούν πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον της Ενωσης.  «Το μοναδικό μονοπάτι που διασφαλίζει το μέλλον μας είναι να ξαναχτίσουμε μια Ευρώπη που είναι κυρίαρχη, ενωμένη και δημοκρατική», είπε και συμπλήρωσε «Στην αρχή της επόμενης δεκαετίας, η Ευρώπη πρέπει να έχει κοινή στρατιωτική δύναμη, κοινό προϋπολογισμό άμυνας και κοινά δόγματα δράσης».

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στη θέσπιση ευρωπαϊκού δασμού επί των εισαγωγών άνθρακα, καθώς οι υψηλές τιμές άνθρακα είναι απαραίτητες για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Ακολουθείστε το Fortune στο Instagram