Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: 6 μεγάλες απειλές για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα

Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: 6 μεγάλες απειλές για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Photo: pixabay.com
Ο κόσμος πλησιάζει σε σημεία καμπής που θα «κλονίσουν τα θεμέλια της κοινωνίας».

Ο κόσμος οδεύει προς μια σειρά περιβαλλοντικών «σημείων καμπής» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες ζημιές στα αποθέματα νερού και σε άλλα συστήματα που συντηρούν τη ζωή, προειδοποίησε την Τετάρτη ο ερευνητικός βραχίονας των Ηνωμένων Εθνών.

Η κλιματική αλλαγή και η υπερβολική χρήση των πόρων έχουν φέρει τον κόσμο στα πρόθυρα έξι αλληλένδετων σημείων καμπής που «θα μπορούσαν να προκαλέσουν απότομες αλλαγές στα συστήματα που μας συντηρούν στη ζωή και να κλονίσουν τα θεμέλια των κοινωνιών», δήλωσε το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανθρώπινης Ασφάλειας (UNU-EHS) του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών.

«Μόλις ξεπεραστούν αυτά τα όρια, το σύστημα αδυνατεί να λειτουργήσει όπως θα λειτουργούσε κανονικά και προκύπτουν νέοι κίνδυνοι που διαχέονται αλυσιδωτά, και μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα συστήματα», δήλωσε ο ερευνητής του UNU-EHS Jack O’Connor, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

«Θα πρέπει να περιμένουμε να συμβούν αυτά τα πράγματα, διότι σε ορισμένους τομείς συμβαίνουν ήδη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη κρίση για την υγεία μας – Οι ίδιες επενδύσεις μπορούν συχνά να αντιμετωπίσουν και τις δύο απειλές

Η έκθεση Interconnected Disaster Risks, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από τις κλιματικές συνομιλίες COP28 τον επόμενο μήνα, προσδιόρισε την επιτάχυνση των ρυθμών εξαφάνισης, την εξάντληση των υπόγειων υδάτων, το λιώσιμο των παγετώνων και την ακραία ζέστη ως τις σημαντικότερες διασυνδεδεμένες απειλές.

Προειδοποίησε ότι 1 εκατομμύριο φυτά και ζώα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν «μέσα σε δεκαετίες», ενώ η απώλεια βασικών ειδών θα «πυροδοτήσει αλυσιδωτές εξαφανίσεις εξαρτώμενων ειδών» και θα αυξήσει την πιθανότητα κατάρρευσης των οικοσυστημάτων.

Πολλοί από τους μεγαλύτερους υδροφόρους ορίζοντες στον κόσμο εξαντλούνται ήδη ταχύτερα από ό,τι μπορούν να αναπληρωθούν, με τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρούς κινδύνους. Οι απορροές από το λιώσιμο των παγετώνων πρόκειται επίσης να μειωθούν.

«Η ζέστη μας αναγκάζει να αντλούμε περισσότερα από αυτά τα υπόγεια ύδατα λόγω της ξηρασίας», δήλωσε η Caitlyn Eberle, άλλη επικεφαλής συγγραφέας. «Πολλοί από αυτούς τους παγετώνες στα Βραχώδη Όρη, τα Ιμαλάια και τις Άνδεις τροφοδοτούν αυτά τα ποτάμια και τα συστήματα υπόγειων υδάτων, οπότε καθώς αυτοί οι παγετώνες εξαφανίζονται, υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο νερό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: