3 τρόποι με τους οποίους η κλιματική κρίση επηρεάζει τις θέσεις εργασίας και τους εργαζόμενους

3 τρόποι με τους οποίους η κλιματική κρίση επηρεάζει τις θέσεις εργασίας και τους εργαζόμενους
Side view shot of two female interior designers at their desk working with books and a laptop computer (Photo by Frédéric Cirou / AltoPress / PhotoAlto via AFP) Photo: AFP
Σε μόλις επτά χρόνια, έως και το 3,8% των συνολικών ωρών εργασίας παγκοσμίως θα μπορούσε να χαθεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Σε μόλις επτά χρόνια, έως και το 3,8% των συνολικών ωρών εργασίας παγκοσμίως θα μπορούσε να χαθεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που προκαλούνται από το κλίμα, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ). Αυτό ισοδυναμεί με 136 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης – και οικονομικές απώλειες ύψους 2.400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Φυσικά, δεν είναι οι εργαζόμενοι σε γραφεία που θα επηρεαστούν κυρίως, αλλά οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, οι διασώστες και οι άνθρωποι που εργάζονται σε ζεστά εσωτερικά περιβάλλοντα.

Και δεν είναι μόνο η ακραία ζέστη που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι. Η κακή ποιότητα του αέρα, τα έντομα που μεταφέρουν ασθένειες, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές -όλα αυτά επιδεινούμενα από την κλιματική κρίση- θα έχουν επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα των εργαζομένων να εκτελούν τις εργασίες τους, αναφέρει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA). Η Deloitte προβλέπει ότι πάνω από 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ είναι ευάλωτες σε «ακραίες κλιματικές συνθήκες και επιπτώσεις της οικονομικής μετάβασης».

Ιδού λοιπόν τρεις τρόποι με τους οποίους η κλιματική κρίση επηρεάζει – ή πρόκειται να επηρεάσει – τον εργασιακό χώρο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ:

Πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει την υγεία των εργαζομένων

Το 2021 σημειώθηκαν στις ΗΠΑ 36 θάνατοι που σχετίζονται με την εργασία ως αποτέλεσμα της θερμικής καταπόνησης, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ. Και πάνω από 65 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με κινδύνους για την υγεία που αφορούν το κλίμα, εκτιμά η αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση KFF.

Η EPA έχει εντοπίσει πέντε βασικές επιπτώσεις στην υγεία από αυτούς τους «κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα»:

  • Ασθένειες που σχετίζονται με τη θερμότητα – Η θερμοπληξία και η θερμική εξάντληση είναι προφανείς κίνδυνοι για τους εργαζόμενους που εκτίθενται σε ακραία ζέστη, αλλά η κόπωση ως αποτέλεσμα της εργασίας σε υψηλές θερμοκρασίες αποτελεί επίσης κίνδυνο, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες λάθους, το οποίο σε ορισμένες θέσεις εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό ή θάνατο.
  • Αναπνευστικές ασθένειες – Η ποιότητα του αέρα θα επιδεινωθεί καθώς η κλιματική κρίση εντείνεται: περισσότερες πυρκαγιές και σκόνη από ξηρασίες θα αυξήσουν την ποσότητα των ατμοσφαιρικών ρύπων. Ταυτόχρονα, η άνοδος της θερμοκρασίας θα αλλάξει τη διάρκεια της ανοιξιάτικης και της καλοκαιρινής περιόδου, γεγονός που με τη σειρά του θα επιδεινώσει προβλήματα όπως η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα για ορισμένους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους.
  • Επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία – Για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως οι πυροσβέστες και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, το σωματικό και ψυχολογικό τίμημα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι πιθανό να είναι βαρύ.
  • Ασθένειες – Με τις θερμότερες θερμοκρασίες έρχεται αύξηση των εντόμων, πράγμα που σημαίνει περισσότερες επικίνδυνες μολύνσεις από κουνούπια, τσιμπούρια και άλλα έντομα που μεταφέρουν ασθένειες.
  • Επιπτώσεις που σχετίζονται με τα φυτοφάρμακα – Και ως αποτέλεσμα της αύξησης των εντόμων, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν περισσότερα φυτοφάρμακα, γεγονός που θα επηρεάσει τους γεωργικούς εργάτες που εκτίθενται στις τοξικές χημικές ουσίες.

Πώς η κλιματική κρίση προκαλεί απώλεια παραγωγικότητας

Μελέτες δείχνουν ότι η παραγωγικότητα της εργασίας επιβραδύνεται μόλις οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους 24-26°C. Και στους 33-34°C, τα επίπεδα παραγωγικότητας μπορεί να μειωθούν στο μισό σε θέσεις εργασίας που απαιτούν χειρωνακτική εργασία, λέει η ΔΟΕ.

Και αν δεν είναι η ζέστη που επηρεάζει την παραγωγικότητα, οι εργαζόμενοι θα αισθανθούν και άλλες επιπτώσεις που σχετίζονται με το κλίμα, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση που επιδεινώνει τις υπάρχουσες συνθήκες υγείας, η επιδείνωση της ψυχικής υγείας που προκαλείται από το άγχος των ακραίων καιρικών φαινομένων και οι ασθένειες που σχετίζονται με παράσιτα.

Αναπόφευκτα, αυτό θα επηρεάσει περισσότερο τον Παγκόσμιο Νότο και τις χώρες με χαμηλό εισόδημα. Η υποσαχάρια Αφρική, η Νότια Ασία και η Νοτιοανατολική Ασία διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μείωσης της παραγωγικότητας της εργασίας λόγω της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet.

Πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει τις θέσεις εργασίας

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές και οι τυφώνες, θα προκαλέσουν ζημιές στα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων, στους δρόμους μεταφοράς και στις βιομηχανικές και γεωργικές υποδομές, αναφέρει η ΔΟΕ, οδηγώντας σε απώλειες θέσεων εργασίας.

Τα γεγονότα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία 313 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων εμπορικών κινδύνων AON, η οποία αναφέρει ότι το ποσό αυτό είναι 4% πάνω από τον μέσο όρο του 21ου αιώνα.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια θετικά νέα. Η παγκόσμια μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια, καθώς και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αναμένεται να είναι «net δημιουργοί θέσεων εργασίας», σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το μέλλον της απασχόλησης 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: weforum.org