Ο όμιλος Σαράντη «φλερτάρει» με πωλήσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ

Ο όμιλος Σαράντη «φλερτάρει» με πωλήσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ
Photo:
Οι ρυθμοί αύξησης των πωλήσεων του ομίλου Σαράντη στο α’ τρίμηνο της χρονιάς άγγιξαν σε επίπεδο ομίλου το 20% σε ενοποιημένη βάση 

Αυξημένο τζίρο κατά 7,8%, στα 480 εκατ. ευρώ εκτιμά ότι θα εμφανίσει εφέτος ο όμιλος Σαράντη, σύμφωνα με το guidance που έδωσε η διοίκηση στην παρουσίαση της εταιρείας στους αναλυτές. Όμως δεν αποκλείεται να προβεί αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης της για την τρέχουσα χρήση μετά την ενσωμάτωση της πολωνικής Stella Pack η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του β’ τριμήνου της χρονιάς. H Stella Pack to 2022 εμφάνισε πέρυσι πωλήσεις 73 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.

Ήδη οι ρυθμοί αύξησης των πωλήσεων στο α’ τρίμηνο της χρονιάς άγγιξαν σε επίπεδο ομίλου το 20% σε ενοποιημένη βάση (17% like for like), ανέφερε ο CFO του ομίλου, Κ. Ροζακέας κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ο όμιλος εκτιμά πως τα περιθώρια κέρδους του θα επανέλθουν στο επίπεδο του 2019. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι το περιθώριο EBITDA θα διαμορφωθεί στο 11,2% (10,2% το 2022 και 11,5% το 2019), αφενός γιατί υποχωρεί η πίεση από το κόστος πρώτων υλών, μεταφορικών και ενέργειας, αλλά και γιατί οι επενδύσεις των προηγούμενων χρόνων για παράδειγμα στην Polipack στην Πολωνία, στο εργοστάσιο των Οινοφύτων αλλά και η προσθήκη της Stella Pack θα ευνοήσει την αποτελεσματικότητα της παραγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της πολωνικής παραγωγικής εταιρείας ο όμιλος εξετάζει την εξαγορά ομοειδούς εταιρείας στη Ρουμανία. Σύμφωνα με τον κ. Ροζακέα, αφορά εταιρεία μικρότερου βεληνεκούς με σημαντικό μερίδιο στην τοπική αγορά, και η οποία θα προσθέσει μέγεθος στον όμιλο.

Αναφορικά με τον κλάδο των καλλυντικών ο όμιλος πραγματοποιεί επαφές για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου καλλυντικών επιλεκτικής διανομής.

Σχετικά με το μείζον θέμα των τιμών, η διοίκηση του ομίλου επανέλαβε πως δεν θα υπάρξουν ανατιμήσεις προϊόντων το 2023, ενώ σημείωσε πως η αύξηση κύκλου εργασιών στο α’ τρίμηνο του 2023, προέρχονται κυρίως από την αύξηση του όγκου πωλήσεων.

«Ακολουθούμε τον ανταγωνισμό, και όχι τα κοστολόγια» ανάφερε ο κ. Ροζακέας, συμπληρώνοντας πως η μείωση των τιμών δεν θα είναι άμεση στο ράφι, αλλά θα έρθει εμμέσως μέσω προωθητικών ενεργειών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, ο συνεχιζόμενος υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος επιδεινώθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, άσκησε σημαντική πίεση στην κερδοφορία του Ομίλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προκειμένου να μετριάσει εν μέρει τον αντίκτυπο των πληθωριστικών πιέσεων και των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο Όμιλος ανταποκρίθηκε με πρωτοβουλίες που στόχευαν στην ανάπτυξη πωλήσεων, συμπεριλαμβανομένων ανατιμήσεων και ενισχυμένης διαφοροποίησης, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστική θέση του και την δέσμευσή του για υψηλή ποιότητα προϊόντων.

Επιπλέον, ο Όμιλος έδωσε έμφαση σε πρωτοβουλίες εξοικονόμησης κόστους, που σχετίζονται με τη βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, τον εξορθολογισμό του χαρτοφυλακίου προϊόντων, την αύξηση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας και τον έλεγχο των δαπανών διαφήμισης και προώθησης.

Η μακροπρόθεσμη στρατηγική του ομίλου παραμένει αμετάβλητη, με έμφαση, στην ανάπτυξη, είτε οργανική είτε μέσω εξαγορών, στην περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητάς του στη γεωγραφική του περιοχή, στη βελτιστοποίηση των λειτουργικών του εξόδων, στις οικονομίες κλίμακας, στις συνέργειες και στη λειτουργική μόχλευση (operating leverage). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: