Στεγαστικά δάνεια: Συνολική λύση για «πάγωμα» δόσεων στους συνεπείς

Στεγαστικά δάνεια: Συνολική λύση για «πάγωμα» δόσεων στους συνεπείς
Οι προτάσεις των 4 συστημικών τραπεζών για τα «ακριβά» επιτόκια - Συμμετοχή στο πρόγραμμα και μη συστημικών τραπεζών και funds  

Συνολική λύση στο πρόβλημα που δημιουργούν τα υψηλά επιτόκια στους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια προωθεί η κυβέρνηση, καθώς σχεδιάζεται συμμετοχή και των servicers στο πρόγραμμα “παγώματος” των δόσεων που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες για ενήμερους δανειολήπτες.

Τα μέλη της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) ανταποκρίθηκαν όπως φαίνεται στις εκκλήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για ανάληψη πρωτοβουλιών και συζήτησαν το θέμα.

Σημειώνεται ότι με το “πάγωμα” των κυμαινόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια από τον Μάιο και για 12 μήνες, όπως ανακοίνωσαν χθες οι συστημικές τράπεζες, παίρνουν “ανάσα” περίπου 350.000 δανειολήπτες που ήδη δυσκολεύονταν να διαχειριστούν το αυξανόμενο χρέος τους. Ζούν δε με την αγωνία ενόψει της επόμενης αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που επηρεάζει το euribor με το οποίο είναι συνδεδεμένες οι δόσεις των δανείων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρόγραμμα ελάφρυνσης των τραπεζών προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, που ανέφερε επιπλέον σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και νομοθέτησε τη δυνατότητα διεύρυνσης κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων, ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου, παρατείνοντας κατά τρεις μήνες, έως τις 31.7.2023, την προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα.

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα των τραπεζών, η εφαρμογή του ξεκινά από αρχές Μαΐου, προστατεύει τα συνεπή νοικοκυριά από ενδεχόμενες μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, θέτει το επιτόκιο βάσης σε χαμηλότερα επίπεδα από το τέλος Μαρτίου, περιλαμβάνει και τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια σε άλλα νομίσματα, έχει δωδεκάμηνη διάρκεια και λειτουργεί επ’ ωφελεία των πελατών σε περίπτωση μείωσης των επιτοκίων.

Ήδη προέβησαν σε ανακοινώσεις η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank, η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα ενώ κινήσεις αναμένονται και από μη συστημικές τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Σύμφωνα με τις σχετικές ενημερώσεις το μέτρο αφορά σε ενήμερα στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων που είχαν ήδη εκταμιευθεί μέχρι 31.12.2022. Επιπλέον, εάν στην περίοδο των 12 μηνών του προγράμματος τα επιτόκια βάσης μειωθούν από τις κεντρικές τράπεζες σε επίπεδα χαμηλότερα τότε θα ισχύσει το χαμηλότερο επιτόκιο επ’ ωφελεία των πελατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα Πειραιώς

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο για όλα τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνεται στο 2,72% για 12 μήνες αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2023 με ισχύ έως τον Απρίλιο 2024. Το επιτόκιο προκύπτει από το euribor (1 μήνα) της 31.3.2023 μειωμένο κατά 20 μονάδες βάσης. Στο μέτρο περιλαμβάνονται και τα στεγαστικά που έχουν εκδοθεί και σε άλλο νόμισμα και επιτόκιο βάσης (Euribor, Libor, MRO EKΤ κλπ). Ανάλογα με το επιτόκιο βάσης και το νόμισμα του δανείου θα διαμορφωθούν αντίστοιχα τα επιτόκια βάσης του προγράμματος, πλέον του περιθωρίου που προβλέπεται στις αντίστοιχες δανειακές συμβάσεις (συμπεριλαμβάνοντας εισφορά Ν.128/75). Οι δανειολήπτες φυσικά πρόσωπα με ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου θα ενταχθούν αυτόματα στο νέο πρόγραμμα, χωρίς να απαιτείται κάποια αίτηση από την πλευρά τους. Μόνη προϋπόθεση είναι το στεγαστικό δάνειο να είναι ενήμερο κατά την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου. Για να διατηρηθεί η νέα τιμολόγηση, το δάνειο θα πρέπει να παραμείνει ενήμερο κατά τη διάρκεια των 12 μηνών του νέου προγράμματος.

Eurobank

Η Eurobank σχολιάζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της ότι μετά από μια μακρά περίοδο πολύ χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων, η απότομη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων υποχρέωσε τις κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και την ΕΚΤ, σε ραγδαία αύξηση του βασικού επιτοκίου τους για την τιθάσευσή τους. Η αύξηση των επιτοκίων, που οφείλεται αποκλειστικά στη μεταβολή της νομισματικής πολιτικής, επιβάρυνε αυτόματα τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών δανείων. Κατανοώντας τη νέα αυτή πραγματικότητα και συνεκτιμώντας το γεγονός ότι ήδη πολλά νοικοκυριά κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια ώστε να παραμείνουν συνεπή στις δανειακές υποχρεώσεις των στεγαστικών δανείων τους προχωρά σε μια πρωτοβουλία υποστήριξης αλλά και ανταμοιβής των πελατών της, ιδιωτών συνεπών δανειοληπτών. Έτσι, για την πρώτη εκτοκιστική περίοδο μετά την 2.5.2023 (δηλαδή για τη δόση Ιουνίου 2023), ο νέος εκτοκισμός θα γίνει με το διατραπεζικό επιτόκιο αναφοράς, όπως είχε διαμορφωθεί στις 31.3.2023, μειωμένο κατά 20 μονάδες βάσης περίπου. Το επιτόκιο αυτό θα διατηρηθεί σταθερό για 12μηνη περίοδο, εκτός εάν στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής το επιτόκιο αναφοράς μειωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, για δάνεια σε ευρώ με επιτόκιο euribor 1 μηνός 31.3.2023 στο 2,915%, με βάση το πρόγραμμα το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 2,70%, για euribor 3 μηνών 3,038% διαμορφώνεται σε 2,85%, για επιτόκιο ΕΚΤ (MRO) 3,5% το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 3,3% ενώ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο με επιτόκιο 31.3.2023 1,4186% το επιτόκιο διαμορφώνεται σε 1,20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Alpha Bank

Επιβράβευση στους πελάτες της που παραμένουν συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις για στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου προσφέρει και η Alpha Bank. Όπως ανακοίνωσε, παρέχει από τις 2.5.2023 και για διάστημα 12 μηνών το Πρόγραμμα Ανταμοιβής για Συνεπείς Πελάτες Στεγαστικών Δανείων εφαρμόζοντας επιτόκιο αναφοράς, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί την 31.3.2023 μειωμένο κατά περίπου 20 μονάδες βάσης. Το επιτόκιο αναφοράς διατηρείται σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος ενώ τονίζεται ότι εάν κατά τη 12μηνη περίοδο, τα επιτόκια αναφοράς μειωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονται στο πρόγραμμα, οι αντίστοιχες μειώσεις θα υπολογιστούν άμεσα στα επιτόκια των πελατών της Alpha Bank. Ενδεικτικά, τα επιτόκια αναφοράς του Προγράμματος διαμορφώνονται ως ακολούθως: για euribor 1 μηνός στο 2,72% και euribor 3 μηνών στο 2,83%, από 2,92% και 3,03% αντίστοιχα στα τέλη Μαρτίου. Στο Πρόγραμμα, το οποίο ισχύει για όλα τα νομίσματα χορήγησης, εντάσσονται όλα τα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου προς ιδιώτες πελάτες, τα οποία έχουν εκταμιευθεί έως την 31.12.2022, ανεξαρτήτως εάν έχουν ήδη ενταχθεί ή θα ενταχθούν και στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου ευάλωτων νοικοκυριών. Προϋπόθεση είναι το δάνειο να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές με ημερομηνία αναφοράς την 28.4.2023. Η διατήρηση της προνομιακής τιμολόγησης συνεπάγεται ότι οι δανειολήπτες θα φροντίσουν ώστε το δάνειο να παραμένει ενήμερο για τους 12 μήνες διάρκειας του προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, προσφέρει επίσης στους πελάτες της το Πρόγραμμα Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση των τρεχόντων επιτοκίων στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, ανεξαρτήτως νομίσματος, καθώς και στην προστασία των δανειοληπτών από πιθανές μελλοντικές αυξήσεις στα επιτόκια αναφοράς για τους επόμενους 12 μήνες. Η ενέργεια αυτή  έρχεται σε συνέχεια του προγράμματος για την επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών (Πρόγραμμα ΕΥΑΛΩΤΩΝ), όπως αναφέρει η τράπεζα. Αναφορικά με το πρόγραμμα ανταμοιβής καλύπτει όλους τους κατόχους στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου (ανεξάρτητα εάν έχουν ήδη ενταχθεί ή θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Επιδότησης Επιτοκίου Ευάλωτων Νοικοκυριών), οι οποίοι εκταμίευσαν το δάνειο τους έως 31.12.2022 και το δάνειο δεν εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές με ημερομηνία αναφοράς την 28.4.2023. Το πρόγραμμα ανταμοιβής προβλέπει, για διάστημα 12 μηνών την εφαρμογή του επιτοκίου αναφοράς που ίσχυε κατά την 31.3.2023 μειωμένο κατά 0,2% και απορρόφηση των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων αναφοράς που τυχόν προκύψουν μέσα στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών. Για να διατηρηθεί η νέα τιμολόγηση το δάνειο θα πρέπει να παραμείνει ενήμερο κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: