Ο Ομπάμα συγχαίρει, αλλά και επικρίνει τον Πούτιν

Ο Ομπάμα συγχαίρει, αλλά και επικρίνει τον Πούτιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για τον χειρισμό της συριακής κρίσης από Μόσχα και Ουάσινγκτον στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο «ABC».

«Κανένας στον κόσμο δεν παίρνει στα σοβαρά την άποψη ότι οι αντάρτες το έκαναν». Με αυτήν τη δήλωση ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι Σύροι αντάρτες ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου.

Ωστόσο, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο ABC και την εκπομπή «This Week With George Stephanopoulos», ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του Ρώσου προέδρου στη συριακή κρίση. Ο Ομπάμα είπε ακόμη ότι η όποια συμφωνία για τη Συρία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα μέσο επαλήθευσης ότι η Δαμασκός παρέδωσε ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο.

«Θεωρώ ότι υπάρχει ένας τρόπος ο κ.Πούτιν -παρότι οι δυο μας έχουμε πολλές διαφωνίες- να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κρίση. Κι έτσι χαιρετίζω την ανάμειξή του. Χαιρετίζω αυτό που λέει “Θα αναλάβω την ευθύνη να πιέσω τον πελάτη μου -το καθεστώς Άσαντ- να παραδώσει αυτά τα χημικά όπλα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στην ίδια συνέντεξη, ο Ομπάμα υπερασπίστηκε τη θέση του στη συριακή κρίση, λέγοντας ότι οι κινήσεις που έκανε οδήγησαν στο να παραδεχτεί η Συρία ότι διαθέτει χημικά όπλα και τον μεγαλύτερο σύμμαχό της, τη Ρωσία, να πιέζει τη Δαμασκό να παραδώσει το οπλοστάσιό της.

Ο Ομπάμα είπε ακόμη πως ο ίδιος και ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, αντάλλαξαν επιστολές για την κρίση στη Συρία και ότι οι Ιρανοί αντιλαμβάνονται την ανησυχία των ΗΠΑ ότι ένα ενδεχομένως πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν αποτελεί «πολύ ευρύτερο ζήτημα για την Ουάσινγκτον». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις επιστολές που αντάλλαξε με τον Ροχανί, αλλά κατέστησε σαφές ότι οι αμερικανικές ανησυχίες για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν είναι υψίστης σημασίας.

Πρόσθεσε ότι αμφιβάλλει ότι ο Ροχανί «θα κάνει ξαφνικά εύκολη» τη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και είπε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Τεχεράνη να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, που η ίδια υποστηρίζει ότι έχει ειρηνικούς σκοπούς.

Διαβάστε ακόμη: Το «Who is Who» της συριακής κρίσης