Ο ΟΟΣΑ «βλέπει» κάμψη της ανάπτυξης και προτείνει σημαντικές αυξήσεις φόρων

Ο ΟΟΣΑ «βλέπει» κάμψη της ανάπτυξης και προτείνει σημαντικές αυξήσεις φόρων
epa08005447 The logo of the OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) is seen during the launch of a new report by the OECD in Berlin, Germany, 18 November 2019. The report 'Negotiating Our Way Up: Collective bargaining in a changing world of work', analyses how collective bargaining and workers' voice can contribute to promote better labour market outcomes. EPA/FELIPE TRUEBA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αναδυόμενες οικονομίες της G20 αναμένεται να παρουσιάσουν μεγαλύτερη επιβράδυνση, από 4,5% σε 2% έως το 2060.

Σημαντική κάμψη στην ανάπτυξη των μεγάλων οικονομιών του κόσμου αναμένει για τις επόμενες δεκαετίες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), συστήνωντας προς τις κυβερνήσεις να αυξήσει τους φόρους τους.

Σε επικαιροποίηση των μακροπρόθεσμων οικονομικών προβλέψεών του Οργανισμού που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, σημειώνεται πως η τάση ανάπτυξης στα 38 μέλη του ΟΟΣΑ και στις χώρες της G20 προβλέπεται να επιβραδυνθεί σταδιακά από τα προ πανδημίας του κορονοϊού επίπεδα του 3% σε 1,7% έως το 2060, καθώς το εργατικό δυναμικό πολλών χωρών συρρικνώνεται λόγω γήρανσης και η αύξηση της αποδοτικότητας της εργασίας επιβραδύνεται στις αναδυόμενες χώρες.

Ενώ ο ρυθμός αύξησης της τάσης των μελών του ΟΟΣΑ εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί από 1,8% σε 1,3% το 2060, οι αναδυόμενες οικονομίες της G20 αναμένεται να παρουσιάσουν μεγαλύτερη επιβράδυνση, από 4,5% σε 2% έως το 2060.

Οι συστάσεις για αύξηση των φόρων

Καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται, θα ασκείται πίεση στα δημόσια οικονομικά, η οποία στην περίπτωση των χωρών του ΟΟΣΑ θα σημαίνει ότι οι φόροι θα πρέπει να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά πάνω από 6% έως το 2060 για να διατηρηθεί το δημόσιο χρέος τους στα σημερινά επίπεδα.

Οι κυβερνήσεις που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να αυξήσουν τους φόρους θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για να απαλύνουν τη συμπίεση, όπως η μεταρρύθμιση των συστημάτων υγείας και συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι χώρες θα επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση για να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, η παγκόσμια ανάπτυξη θα ήταν κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από ό,τι θα αναμενόταν διαφορετικά μεταξύ 2025 και 2030.

Αυτή η επιβάρυνση θα αυξηθεί σε σχεδόν 0,6% μέχρι το 2045-2050, με μικρότερο σοκ στις χώρες του ΟΟΣΑ από ό,τι στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς που εξαρτώνται περισσότερο από τα ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο, η ευρεία χρήση εμπορεύσιμων αδειών εκπομπών, φόρων άνθρακα και φόρων κατανάλωσης καυσίμων για την ενίσχυση των τιμών άνθρακα θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετα κρατικά έσοδα ύψους περίπου 3,75% της οικονομικής παραγωγής στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά την περίοδο 2026-2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com