O «Οθέλλος» στο Μέγαρο Μουσικής

O «Οθέλλος» στο Μέγαρο Μουσικής

Σε αναμετάδοση η πολυαναμενόμενη παράσταση και στην Αθήνα.

Δέκα χρόνια πριν, μόλις είχε αναλάβει τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, ο Νίκολας Χάιτνερ ανέβασε έναν σύγχρονο «Ερρίκο Ε’» με σαφή αναφορά στον πόλεμο του Ιράκ, και πρωταγωνιστή τον Άντριαν Λέστερ. Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες συναντώνται φέτος και πάλι στη σκηνή, με αφορμή ένα ακόμη αριστούργημα του Ουίλιαμ Σέξπιρ, τον Οθέλλο.

O «Οθέλλος» είναι η πρώτη της φετινής σειράς μεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, που το Μέγαρο Μουσικής για τέταρτη συνεχή χρονιά προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό, σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο. Πρόκειται για ένα σφιχτοδεμένο δυνατό ψυχολογικό θρίλερ, που καθόλη την τρίωρη διάρκειά του δεν χάνει στιγμή τη δραματική του ένταση. Η απευθείας μετάδοση από το θέατρο Olivier του Λονδίνου έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

Διαβάστε ακόμη: Πρώτη έκθεση HUGO BOSS ASIA ART

Ο Νίκολας Χάιτνερ, που διαδέχθηκε στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, τον Απρίλιο του 2003, τον Τρέβορ Ναν, ήδη ανακοίνωσε ότι θα κλείσει την καριέρα του στο Εθνικό στο τέλος του Μαρτίου το 2015. Τα έργα που έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος είναι έργα – ορόσημα στην πορεία του ιστορικού θεάτρου, μερικά δε από αυτά το αθηναϊκό κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει και στο Μέγαρο, σε απευθείας μετάδοση από το Λονδίνο, όπως το «Τίμων ο Αθηναίος» ή το «Υπηρέτης δύο αφεντάδων».

Η καταστροφική δύναμη της ζήλιας είναι το θέμα που πραγματεύεται το αριστούργημα του Σέξπιρ, που ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 1604. Ο μαύρος αξιωματικός Οθέλλος, νεόνυμφος με την νεαρή και όμορφη Δυσδαιμόνα, ηγείται μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης και γίνεται θύμα του υπαξιωματικού του, Ιάγου, που τον εκδικείται επειδή χάνει την προαγωγή του από τον Κάσιο. Με δόλο και ψέμα ξυπνά στον Οθέλλο τη ζήλεια για τη γυναίκα του, λέγοντάς του ότι η Δυσδαιμόνα τον απατά (με τον Κάσσιο), οδηγώντας τον στην καταστροφή.

Διαβάστε ακόμη: Σαράντα σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί ζωγραφίζουν Καβάφη

Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει ο βραβευμένος με το «Ολίβιε» Άντριαν Λέστερ, τον ρόλο του διπρόσωπου Ιάγου ο επίσης βραβευμένος με «Ολίβιε», Ρόρι Κινίαρ, τον ρόλο της εύθραυστης και ενθουσιώδους Δυσδαιμόνας κρατά η Ολίβια Βινάλ και τον Κάσιο υποδύεται ο Τζόναθαν Μπαίηλυ. Τα σκηνικά επιμελείται η Βίκι Μόρτιμερ, τη μουσική ο Νικ Πάουελ και τους φωτισμούς ο Τζον Κλαρκ.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 14 ευρώ (γενική είσοδος) και 7 ευρώ (φοιτητικά).